Χαμαιλέοντας πράσινος (Houttuynia cordata)

Ο χαμαιλέων είναι ένα πανέμορφο πολυετές φυλλοβόλο, με πλατιά σκούρα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και μαγευτικό άρωμα πορτοκαλιού. Αργά την άνοιξη, ο σκουροπράσινος καμβάς που σχηματίζει το φύλλωμά του, φωτίζεται από μικρά λευκά άνθη, που συμπληρώνουν χρωματικά τη σύνθεση με τα χρυσοκίτρινα κέντρα τους. Είναι φυτό που μεγαλώνει γρήγορα και καλύπτει με επιτυχία σκιερές επιφάνειες του κήπου που θέλουμε να καλύψουμε. Ανθεκτικός σε όλα σχεδόν τα εδάφη, ακόμα και όσα δεν στραγγίζουν καλά, απλώνεται με χάρη δημιουργώντας ένα πλούσιο και έντονα αρωματικό χαλί.

  • Μέγεθος – Το ύψος του χαμαιλέοντα ξεκινά από τα μόλις 10 εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 εκατοστά από το έδαφος. Το πλάτος του φυτού, αρκετά μεγαλύτερο, εκτείνεται από 50 εκατοστά έως και 1 μέτρο σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα καταπληκτικά του φύλλα, πλατιά σε σχήμα καρδιάς, έχουν απαλό πράσινο χρώμα κι ένα εκπληκτικό γλυκό άρωμα που θυμίζει πορτοκάλι. Το χειμώνα όλο το φύλλωμα πέφτει, προστατεύοντας το φυτό από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την άνοιξη επανεμφανίζεται με νέα τρυφερά φύλλα.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, αποτελούμενα από 4 λευκά πέταλα κι ένα γλυκό κίτρινο κέντρο, φωτίζοντας απαλά το πρασινωπό φόντο από φύλλα.
  • Θέση – Αγαπά τις σκιερές θέσεις που είτε θα δέχονται λίγο ήλιο είτε θα έχουν φωτισμό αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο. Τα σημεία του κήπου με νότια ή δυτική έκθεση είναι ιδανικά για να αναπτυχθεί και να απλώσει τα πανέμορφα φύλλα και άνθη του.
  • Πότισμα -Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, με μεγαλύτερες ποσότητες όταν επικρατεί ζέστη και ξηρασία και λιγότερο νερό κατά τους κρύους μήνες του έτους.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμη και εκείνους που έχουν κακή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην εδαφική υγρασία και την κακή στράγγιση και ταυτόχρονα μπορεί να επιβιώσει και με ξηρασία, αν και μεγαλώνει λιγότερο και με πιο αργούς ρυθμούς.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται σχεδόν καμία φροντίδα για να διατηρηθεί. Σε περιπτώσεις που ο κήπος είναι πολύ υγρός, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ και πιθανόν να χρειαστεί περιορισμό ή αραίωμα.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια με λουλούδια, γλάστρες και ζαρντινιέρες ή σαν εδαφοκάλυψη σε εξοχικούς κήπους που δεν δέχονται συχνά φροντίδα και συντήρηση.