Το όνομα καμπανούλα αναφέρεται σε μια ολόκληρη κατηγορία από πολυετή ή μονοετή φυτά, φυλλοβόλα ή αειθαλή, σε διάφορες διαστάσεις και αποχρώσεις. Κάθε καμπανούλα είναι διαφορετική, μα όλες αγαπούν τα κρύα κλίματα με δροσερό καλοκαίρι. Στη χώρα μας ευδοκιμούν σε μερική σκια, στολίζοντας τον κήπο με τα πανέμορφα άνθη τους σε μορφή καμπανούλας. Ιδανικές σχεδόν για κάθε περίσταση, δίνουν πολύχρωμες ανθισμένες συνθέσεις, σε παρτέρια, μπορντούρες και γλάστρες ή σαν ένα εκπληκτικό μωβ-μπλε χαλί.

  • Μέγεθος – Το μέγεθος της κάθε καμπανούλας διαφέρει, ανάλογα με το είδος ή την ποικιλία που θα επιλέξουμε. Υπάρχουν φυτά χαμηλά, μέτρια αλλά και ψηλά μέχρι και 1,8 μέτρα σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμά της μπορεί να είναι αειθαλές, ημιαειθαλές ή να πέφτει με το χειμερινό κρύο. Τα φύλλα, με την απαλή λεπτή υφή τους εναλάσσονται μεταξύ των αποχρώσεων του ανοιχτού πράσινου-μπρονζέ ως και του σκούρου πράσινου.
  • Άνθη – Χαρακτηριστικό κι εντυπωσιακότερο μέρος όλου του φυτού είναι τα άνθη, σε σχήμα καμπανούλας ή μικρού αστεριού και χρωματισμούς από μπλε, ροζ, μωβ και λευκό. Αναλόγως την ποικιλία αλλά και το κλίμα της κάθε περιοχής, κάνουν την εμφάνισή τους από την άνοιξη έως το καλοκαίρι.
  • Θέση – Στα κρύα κλίματα από τα οποία προέρχεται της αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις, στη χώρα μας όμως προτιμά να έχει μερική σκιά για να προστατεύεται από τη ζέστη και την ξηρασία.
  • Πότισμα – Χρειάζεται αρκετό πότισμα και οι ανάγκες της για νερό αυξάνονται ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε εδάφη με μέτρια σύσταση και καλή αποστράγγιση, έτσι ώστε το νερό να μην παραμένει γύρω από τις ρίζες ή τους βλαστούς του φυτού.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό στο κρύο, όμως δεν αντέχει την πολλή ζέστη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Χρειάζεται λίγη φροντίδα και συνήθως δεν εμφανίζει προβλήματα με έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, μπαλκόνια, γλάστρες, ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια, σαν εδαφοκάλυψη, μια ποικλία μόνη της σε ομάδες ή μαζί με άλλα ανθισμένα φυτά, σε άκρες κήπων, βραχόκηπους  και δροσερά σημεία με σκιά. Υπέροχη για να δημιουργήσει ένα φυσικό αποτέλεσμα σε περιοχές με δροσερά καλοκαίρια και να δώσει καταπληκτικούς ανθικούς συνδυασμούς.