Ορτανσία δρυόφυλλος (Hyndrangea quersifolia)

Η ορτανσία η δρυόφυλλος είναι ένας εκπληκτικός φυλλοβόλος θάμνος με καταγωγή από τις Η.Π.Α. Έχει φανταστικό, πλούσιο φύλλωμα, σε αποχρώσεις από ζωηρό πράσινο και μπρονζέ ως κόκκινο βουργουνδί, το οποίο αλλάζει ανάλογα με την εποχή, λίγο πριν πέσει αποκαλυπτοντας τον ξεφλουδισμένο κορμό της. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ντύνεται με γοητευτικά μακριά μπουκέτα, απο λευκά άνθη με πλούσια εμφάνιση. Κρατόντας το ενδιαφέρον αμείωτο για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι ένας από τους ωραιότερους θάμνους που μπορεί κανείς να καλλιεργήσει και να ζωντανέψει μουντούς φθινοπωρινούς κήπους.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της ορτανσίας αυτής ξεκινά από τα 1,8 μέτρα και φτάνει σε μέγεθος μέχρι και τα 3 μέτρα. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται στις ίδιες διαστάσεις, από 1,8 έως 3 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα πλατιά φύλλα της, με χαρακτηριστικό σχήμα φύλλων δρυός και βαθιά χωρίσματα, έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα από τα τέλη του χειμώνα που θα εμφανιστούν κι αλλάζουν σε εκπληκτικό μπρονζέ και κόκκινο βουργουνδί όσο το τέλος του έτους πλησιάζει.
  • Άνθη – Τα άνθη του φυτού εμφανίζονται αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι, πάνω σε μεγάλα, μαγευτικά μπουκέτα, που μοιάζουν με τσαμπιά από λευκά κρεμ λουλούδια κι έχουν μήκος μέχρι και 30 εκατοστά.
  • Θέση – Της αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις, αλλά σε ζεστά κλίματα προτιμά τα σημεία με ελαφριά σκια όπου προστατεύεται από την υπερβολική ζέστη.
  • Πότισμα – Έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα οι οποίες ρυθμίζονται από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι οι απαιτήσεις της σε νερό αυξάνονται όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ όσο ο χειμώνας πλησιάζει οι ποσότητα και συχνότητα του ποτίσματος μπορεί να μειώνεται.
  • Έδαφος – Χρειάζεται έδαφος γόνιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλά εδάφη με διαφορετική σύσταση, αρκεί να στραγγίζουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο και τον παγετό κι εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αντισταθεί και στους δυνατούς κρύους ανέμους.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι σχετικά απλή. Το κλάδεμα του φυτού γίνεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της άνθησης για να διασφαλιστεί η μέγιστη ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Εδώ χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι τα λουλούδια σχηματίζονται σε ξύλο της προηγούμενης χρονιάς.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, μπαλκόνια και γλάστρες, μαζικές φυτεύσεις και φυτικούς φράκτες, σαν φυτό ενδιαφέροντος ή ως φόντο για άλλα φυτά, σε χωρίσματα και κοντά σε τοίχους και κήπους εξοχικού ή παραδοσιακού στυλ.