Πολύστιχο (Polystichum setiferum)

Το πολύστιχο είναι ένας εκπληκτικός διακοσμητικός θάμνος με καταγωγή από την Ευρώπη. Έχει πλούσιο, ανοιχτό πράσινο φύλλωμα, με δαντελωτές λεπτομέρειες και ανάλαφρη υφή, παραμένοντας φρέσκο κι εντυπωσιακό όλη τη χρονιά. Πολύ ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης, συνδυάζεται εξαιρετικά τσο σε εξοχικούς όσο και αστικούς κήπους και συμπληρώνει σκιερά σημεία με φωτεινές πράσινες αποχρώσεις. Το ασυνήθιστα απαλό φύλλωμά του, που σχεδόν ζητάει να το ακουμπήσουμε, είναι ιδανικό για να κερδίσει τα βλέμματα και να ζωντανέψει μουντούς χειμωνιατικους κήπους.

  • Μέγεθος – Το ύψος του πολύστιχου αρχίζει από τα 60 εκατοστά κι εκτείνεται μέχρι και τα 90 εκατοστά από το έδαφος. Το πλάτος του φυτού, στιςι ίδιες διαστάσεις, ξεκινά από 60 εκατοστά και φτάνει επίσης μέχρι τα 90 εκατοστά σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το απαλό, αξαιρετικά δαντελωτό του φύλλωμα σε ανοιχτούς πράσινους τόνους, αποτελείται από μαλακά κι εύκαμπτα φύλλα, που μοιάζουν να στριφοργυρίζουν γύρω από το κέντρο του φυτού και γυρίζουν χαριτωμένα στο πλάι, διατηρώντας μια υπέροχη εικόνα όλη τη χρονιά.
  • Θέση – Δεν συμπαθεί και τόσο τον ήλιο κι έτσι χρειάζεται θέσεις με ελαφριά ή περισσότερη σκιά. Σε περίπτωση που εκτεθεί σε αρκετό ήλιο, τα φύλλα του κιτρινίζουν, με αποτέλεσμα η εικόνα του να χαλάει.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα, με περισσότερο αυξημένες απαιτήσεις τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερες ανάγκες όσο ο καιρός παραμένει δροσερός.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται στους περισσότερους τύπους εδαφών, απαραίτητη είναι όμως η πολύ καλή στράγγιση, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανό και υγιές.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε ένα σημείο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία του εδάφους και αντέχει ακόμη και τα πολύ ξηρά αμμώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η συντήρησή του είναι λίγη και απλή. Για να διατηρείται όμορφη και φρέσκια η όψη του συνιστάται η απομάκρυνση των νεκρών ή ταλαιπωρημένων φύλλων από τη βάση του.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκια, κάτω από θάμνους ή τριανταφυλλιές, σε λιβάδια και ξέφωτα, παραδοσιακούς εξοχικούς κήπους και αστικούς κήπους ή εισόδους κτιρίων.