Η αλόη βέρα είναι ένα βρώσιμο και διακοσμητικό παχύφυτο, γνωστό για τις πολλές και σημαντικές του φαρμακευτικές ιδιότητες. Καλλιεργείται σε διάφορα ζεστά μέρη του κόσμου, συνήθως για το διάφανο θεραπευτικό τζελ το οποίο περιέχει, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών και τη φροντίδα του δέρματος για πάνω από 2.000 χρόνια. Εκτός από τη μεγάλη αξία του ζελέ της, η αλόη καλλιεργείται και σαν διακοσμητικό φυτό, στολίζοντας με τα όμορφα περίεργα φύλλα της και τα γλυκά χρωματισμένα της άνθη.

  • Μέγεθος – Το μέγεθος της αλόης αυτής κυμμαίνεται μεταξύ των 30 με 60 εκατοστών σε ύψος ενώ το πλάτος της είναι συνήθως μεγαλύτερο, από 60 μέχρι 90 εκατοστά σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Έχει φύλλα με φρέσκια πρασινωπή εμφάνιση παχύφυτου και μορφή μυτερής λεπίδας. Κάθε φύλλο φυτρώνουνει από το κέντρο του φυτού και τα όριά του είναι ελαφρώς οδοντωτά σε ασπροκόκκινες αποχρώσεις. Σε καταστάσεις ξηρασίας το χρώμα του φυλλώματος αλλάζει, παίρνοντας κοκκινο-μωβ αποχρώσεις μέσα στο πράσινο. Στο εσωτερικό των φύλλων της, παράψεται μια διαφανής μάζα σε μορφή ζελέ, η οποία είναι βρώσιμη και γνωστή για πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων.
  • Άνθη – Τα άνθη της ξεπροβάλλουν μέσα από το φύλλωμα την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Έχουν κυλινδρική μορφή και ένα γλυκό πρασινοκίτρινο χρώμα.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστα και ζεστά σημεία, προστατευμένα από το κρύο, όμως μπορεί να ευδοκιμήσει και σε μερική σκιά ή ακόμα και εσωτερικούς χώρους που όμως έχουν καλό φωτισμό.
  • Πότισμα – Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και οι ανάγκες της συνήθως προσδιορίζονται από το σημείο που φυτεύται, το χώμα αλλά και τη ζέστη που επικρατεί. Προσοχή χρειάζεται καθώς είναι εύκολο να ποτιστεί υπερβολικά με αποτέλεσμα το φυτό να σαπίζει.
  • Έδαφος – Μπορεί να ευδοκιμήσει σε πολλά διαφορετικά εδάφη αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση, όμως δεν τα πηγαίνει καλά σε βαριά αργιλώδη χώματα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι αρκετά ανθεκτική στη ζέστη και την ξηρασία αλλά ο χειμερινός παγετός μπορεί να την καταστρέψει.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Ανάλογα το σκοπό για τον οποίο καλλιεργείται, οι απαιτήσεις της αλλάζουν ελαφρώς. Γενικά όμως είναι φυτό ανθεκτικό, με λίγες ανάγκες και μια ταχτική απομάκρυνση των κατώτερων φύλλων, είτε για να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτικά είτε επειδή κοντεύουν να ξεραθούν το κρατά υγιές και όμορφο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, διακοσμητικούς ζεστούς κήπους με χαλίκια ή βράχους, μπαλκόνια και γλάστρες. Χρησιμοποιείται για να δώσει μια νότα παραθαλάσιου ή Μεσογειακού στυλ σε παραδοσιακές κατοικίες ή για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακούς βραχόκηπους.