Εχινόκακτος (Echinocactus grusonii)

Ο εχινόκακτος είναι ένας διακοσμητικός κάκτος με ενδιαφέρον σχήμα και ήπιες χρωματικές αντιθέσεις. Έχει κυλινδικό σχήμα και ευδιάκριτες ανασηκωμένες πλευρές τριγύρω του, στολισμένες με ανοιχτά χρυσωπά αγκάθια. Προσαρμοσμένος στις συνθήκες της ερήμου αγαπά τον άπλετο ήλιο και μόνο με αυτόν, το καλοκαίρι ντύνεται με ένα κομψό λουλουδένιο στεφάνι στην κορυφή του, σε ανοιχτές κίτρινες αποχρώσεις που ταιριάζουν με τα αγκάθια του. Πολύ ιδιαίτερος σε εμφάνιση, χαρίζει χρώμα στον κήπο που θα φυτευτεί και ανάμεσα σε άλλους κάκτους και παχύφυτα, σίγουρα θα κλέψει την παράσταση.

  • Μέγεθος – Ο εχινόκακτος είναι φυτό μικρής σχετικά ανάπτυξης, με ύψος που φτάνει τα 60 εκατοστά και πλάτος από 60 μέχρι 90 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Έχει χρώμα σκούρο πράσινο, ενώ το σχήμα του θυμίζει μικρό βαρέλι. Τριγύρω στα πλάγια του φυτού, μακρόστενες ευδιάκριτες «πλευρές» στολίζονται από ανοιχτά χρυσά αγκάθια, ενώ ο χώρος ανάμεσα στις πλευρές παραμένει λείος και πράσινος.
  • Άνθη – Για να ανθίσει χρειάζεται πλήρη ηλιοφάνεια και τότε μόνο δημιουργεί ένα διακριτικό λουλουδένιο δαχτυλίδι στην κορυφή του φυτού. Τα άνθη βγαίνουν αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα που λάμπει πάνω στο υπόλοιπο φυτό.
  • Θέση – Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε πλήρη ήλιο όσο και σε μερική σκιά, όμως για να παράξει άνθη είναι απαραίτητο να δέχεται αρκετό απευθείας ήλιο, αν όχι για όλο τουλάχιστον για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
  • Πότισμα – Προσαρμοσμένος στις συνθήκες της ερήμου, έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, το οποίο όμως του χρειάζεται, ιδιαίτερα τις καυτές περιόδους.
  • Έδαφος – Ευδοκιμεί σε διάφορα διαφορετικά εδάφη τα οποία στραγγίζουν καλά, δεν τα πηγαίνει καλά όμως στα βαριά αργιλώδη.
  • Ανθεκτικότητα – Σαν κάκτος είναι φυσικό να έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία αλλά και τα έντομα και τις ασθένειες. Ωστόσο το δυνατό κρύο είναι επιζήμιο και μπορεί να καταστρέψει το φυτό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Λόγω του μεγέθους και το τρόπου ανάπτυξής του, δεν απαιτεί κάποια διαμόρφωση ή κλάδεμα, ενώ τα ποτίσματα είναι ελάχιστα αν συγκριθούν με άλλα φυτά του κήπου. Έτσι χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, προσφέροντας μια όμορφη εικόνα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Είναι κατάλληλος για ζεστούς, ξηρικούς κήπους, με χαλίκια, βράχια ή άμμο και κακτόκηπους ή συνθέσεις με παχύφυτα.