Η αχλαδιά είναι ένα φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία. Καλλιεργείται σε όλο τον  κόσμο, για τους γλυκούς ζουμερούς καρπούς της, με την ήπια γεύση και το φρουτώδες άρωμα. Είναι φυτό με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και έχει λίγες απαιτήσεις όσον αφορά τη φροντίδα της. Κατάλληλη και για την πλειοψηφία των ελληνικών περιοχών, υπόσχεται να δώσει νόστιμα, αγαπημένα φρούτα σε όποιον της χαρίσει μια θέση στον κήπο του.

  • Μέγεθος – Το ύψος της αχλαδιάς συχνά γίνεται μέχρι 12 ή και παραπάνω μέτρα, ενώ το πλάτος της μεγαλώνει επίσης πολύ, φτάνοντας μέχρι και τα 8 μέτρα. Το φυτό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του και φτάνει στο τελικό μέγεθός του μέσα σε 20 με 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα γυαλιστερά στρογγυλωπά φύλλα της, σε σκούρο πράσινο χρώμα, δημιουργούν ένα όμορφο, χαλαρό αποτέλεσμα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ώσπου να πέσουν υποδεχόμενα το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα υπέροχα λευκά άνθη της, σε μπουκέτα που στέκονται κομψά πάνω στα κλαδιά, σχηματίζονται την άνοιξη και σηματοδοτούν την έναρξη της παραγωγής. Με την πτώση των λουλουδιών, αρχίζουν να διακρίνονται οι πρώιμοι ακόμα καρποί της, που σταδιακά μεγαλώνουν και ωριμάζουν το φθινόπωρο, σε πρασινοκίτρινες ή και κόκκινες αποχρώσεις και το γνωστό σχήμα αχλαδιού.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και ζητά προστασία από τον δυνατό άνεμο, σε ένα σημείο με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ιδιαίτερα για το διάστημα που μεγαλώνει τους καρπούς της ή όταν επικρατεί ξηρασία.
  • Έδαφος – Όλοι οι τύποι των εδαφών μπορούν να είναι κατάλληλοι για την καλλιέργειά της, αν έχουν την ικανότητα να στραγγίζουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο και μπορεί να αντέξει μέχρι και στους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα, ή το φθινόπωρο, μόλις ρίξει τα φύλλα της, ένα ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να απομακρύνει ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά. Βλαστάρια που κατευθύνονται προς σημεία που δεν θέλουμε μπορούν επίσης να κλαδευτούν την ίδια εποχή. Μετά το κλάδεμα καλό είναι να εφαρμόζεται και εδαφοκάλυψη γύρω από τις ρίζες του φυτού.
  • Είναι κατάλληλη για καρποφόρους δενδρώνες, παραδοσιακούς και εξοχικούς κήπους, φυτικούς φράκτες, Μεσογειακούς κήπους αλλά και μπαλκόνια, σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.