Η αμυγδαλιά είναι ένα όμορφο φυλλοβόλο δέντρο, με μικρά, μακρόστενα φυλλαράκια και πανέμορφα αρωματικά λευκορόδινα άνθη. Τα λουλούδια της εμφανίζονται γρήγορα, πριν από τα φύλλα, μετά τα κρύα του χειμώνα, κάνοντάς την ένα από τα πρώτα φυτά που υποδέχονται την άνοιξη. Η καλλιέργειά της αξίζει, τόσο για την εντυπωσιακή αυτή εμφάνιση αλλά και για τους βελούδινους καρπούς που ακολουθούν και σταδιακά ωριμάζουν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τα νόστιμα και πολύ θρεπτικά αμύγδαλα!

  • Μέγεθος – Ένα φυτό αμυγδαλιάς μπορεί να γίνει από 4 έως 8 μέτρα σε ύψος, ενώ το πλάτος του εκτείνεται περίπου στις ίδιες διαστάσεις. Κάθε δέντρο φτάνει το πλήρες μέγεθός του μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα πυκνά μακρόστενα φυλλαράκια της, σε μέτριες έως σκούρες πράσινες αποχρώσεις, παραμένουν πάνω στο φυτό από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, όπου σταδιακά πέφτουν για να υποδεχτεί το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα υπέροχα λευκά άνθη της, με απαλές φούξια-ροζ πινελιές, στολίζουν τα γυμνά κλαδιά της το Φεβρουάριο ή νωρίς την άνοιξη, πριν εμφανιστούν τα φύλλα και διαχέουν ένα ευχάριστο γλυκό άρωμα. Τα λουλούδια σταδιακά διαδέχονται βελούδινοι πράσινοι καρποί, οι οποίοι αργά το καλοκαίρι ωριμάζουν, αποκαλύπτοντας τον σκληρό θρεπτικό καρπό που κρύβουν στο εσωτερικό τους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και της αρέσει να είναι προστατευμένη από τον δυνατό άνεμο, κατά προτίμηση σε ένα σημείο με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Χρειάζεται λίγο με μέτριο πότισμα, κυρίως σε εποχές ζέστης και ξηρασίας.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται με επιτυχία σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε ένα μέρος είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα έχει καλή αντοχή στο κρύο, μέχρι και στους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα, ή το φθινόπωρο, μόλις ρίξει τα φύλλα της, ένα ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να απομακρύνει ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά. Βλαστάρια που κατευθύνονται προς σημεία που δεν θέλουμε μπορούν επίσης να κλαδευτούν την ίδια εποχή. Μετά το κλάδεμα καλό είναι να εφαρμόζεται και εδαφοκάλυψη γύρω από τις ρίζες του φυτού.
  • Είναι κατάλληλη για εξοχικούς κήπους, κήπους Μεσογειακού στυλ, καρποφόρους δενδρώνες ή κήπους που δέχονται χαμηλή συντήρηση. Αρκετές φορές φυτεύεται και σαν διακοσμητικό φυτό, μιας και είναι από τα πρώτα και πιο εντυπωσιακά φυτά που θα ανθίσουν την άνοιξη.