Η μπανανιά είναι ένα πολυετές τροπικό φυτό, με ψηλή, τρυφερή ανάπτυξη και καταγωγή από την Κίνα. Έχει μεγάλα, ανοιχτά πράσινα φύλλα, που απλώνονται πλατιά γύρω από τον κορμό του φυτού και το καλοκαίρι στολίζεται με έναν παράξενο μακρύ βλαστό που κρατά πολύχρωμα φύλλα και πολλά λουλούδια γεμάτα νέκταρ. Καλλιεργείται εύκολα και μπορεί να ευδοκιμήσει σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου, παράγοντας αγαπημένους, γλυκούς καρπούς ενωμένους σε μεγάλα τσαμπιά. Φυτεμένη σε έναν ζεστό και προστατευμένο κήπο, εκτός απ’την εκπληκτική όψη της, μπορεί να χαρίσει και νόστιμες μικρές μπανάνες.

  • Μέγεθος – Το ύψος της μπανανιάς αυτής ξεκινά από τα 2,5 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως τα 5 μέτρα ψηλά. Το πλάτος της, αρχίζοντας από το 1,5 μέτρο συχνά γίνεται μέχρι 2,5 μέτρα, μεγαλώνοντας παράλληλα με το ύψος μέσα σε 5 με 10 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα πλατιά φύλλα του, σε εκπληκτικές ανοιχτές πράσινες αποχρώσεις, ξεκινούν από την κορυφή του φυτού λυγίζοντας ελαφρά στο πλάι κι ανεμίζοντας απαλά δίνοντας μια αίσθηση δροσιάς και ζωντάνιας.
  • Άνθη – Τα άνθη της μπανανιάς, σε απαλές λευκές-λιλά αποχρώσεις, εμφανίζονται το καλοκαίρι, πάνω σε ένα παράξενο και σκληρό βλαστό, που λυγίζει προς τα κάτω. Όταν το κλίμα το επιτρέπει, τη θέση των λουλουδιών πέρνουν τσαμπιά από γλυκούς πρασινοκίτρινους καρπούς με γλυκό εσωτερικό, τις γνωστές μας μπανάνες.
  • Θέση – Οι ηλιόλουστες θέσεις προστατευμένες από τον παγετό και τον άνεμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της μπανανιάς. Στις περιοχές όπου ένα μέρος με νότια έκθεση δεν επαρκεί για την προστασία της μπορεί να φυτεύεται σε κάποιο δοχείο εσωτερικά ή σε θερμοκήπιο.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο έως πολύ νερό, για αυτό το πότισμα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είναι συχνό και αρκετό.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους τους τύπους των εδαφών που μπορούν να στραγγίζουν καλά και η οξύτητα δεν αποτελεί πρόβλημα στην καλλιέργειά της.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ευάισθητη στο κρύο και σε περίπτωση παγετού υπόκειται σε πολλές σοβαρές ζημιές ή ακόμη και καταστρέφεται εντελώς.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για την προστασία της από το κρύο του χειμώνα μπορεί να τυλιχτεί με κάποιο κάλυμα όπως νάυλον και να εφαρμοστεί εδαφοκάλυψη κοντά στη ρίζα της. Σε περίπτωση που καλλιεργείται σε κλειστό χώρο εκτός εδάφους, χρτειάζεται συχνή μεταφύτευση, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη των ριζών της. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μια απλή απομάκρυνση των παλιών γερασμένων φύλλων.
  • Είναι κατάλληλη για γλάστρες, ζαρντινιέρες, μπαλκόνια και ζεστούς κήπους, κοντά σε τοίχους και ψηλούς φράκτες ή άλλα όρια, σαν διαχωριστικό φυτεμένη σε ομάδες, γύρω από πισίνες και σε κήπους τροπικού στυλ ή σε ζεστούς παραγωγικούς κήπους.