Η ελιά είναι ένα αειθαλές καρποφόρο δέντρο, γνωστό σε όλο τον κόσμο, για τους μικρούς και θρεπτικούς ελαιώδεις καρπούς του. Τα υπέροχα ασημοπράσινα φύλλα της, σήμα κατατεθέν του μεσογειακού τοπίου, στολίζουν ελαιώνες, εξοχικούς κήπους αλλά και σημεία μέσα στην πόλη. Οι γυαλιστεροί καρποί της, πηγή πολύτιμου και εύγευστου λαδιού με γνωστές ιδιότητες, μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο στο έδαφος αλλά και σε μια μεγάλη γλάστρα. Για όσους δεν έχουν κήπο, μια ελιά μπορεί να στολίσει την είσοδο ή ένα μπαλκόνι, κερδίζοντας έδαφος και σαν διακοσμητικό φυτό.

 

  • Μέγεθος – Τα δέντρα της ελιάς συνήθως φτάνουν από 8 μέχρι 15 μέτρα σε μέγεθος. Μεγαλώνουν αρκετά αργά, όμως μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα ασημοπράσινα φύλλα της ελιάς, χαρακτηριστικά του Μεσογειακού τοπίου, παραμένουν στο φυτό για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι μικρά και μακρόστενα και φυτρώνουν πυκνά σε όμορφες αφράτες τούφες, έχοντας σκούρο πράσινο παρουσιαστικό και ασημογκρί κάτω επιφάνεια.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά λευκά άνθη της, σε λεπτά μπουκέτα από πολλά λιλιπούτεια αστεράκια, εμφανίζονται την άνοιξη και σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε οβάλ, διακοσμητικούς και πολύτιμους διατροφικά καρπούς. Ανάλογα με την ποικιλία ελιάς που θα επιλέξουμε αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά των καρπών. Έτσι μπορούμε να βρούμε ελιές για επιτραπέζια χρήση, ελιές για λάδι αλλά και μεικτές ποικιλίες που ενδείκνυνται και για της δύο χρήσεις. Ο συνδυασμός της ποικιλίας μαζί με τις συνθήκες της καλλιέργειας μπορούν επίσης να δώσουν διαφορετικά θρεπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.
  • Θέση – Αγαπά πολύ τη ζέστη και το φως και αναζητά ηλιόλουστες θέσεις για να ευδοκιμήσει.
  • Πότισμα – Είναι ανθεκτική στην έλλειψη του νερού αλλά όταν ποτίζεται συστηματικά παράγει καλύτερης ποιότητας καρπούς.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να αντέξει στη ζέστη και την ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και πάνω από 35°C δεν αποτελούν πρόβλημα. Στο κρύο δεν φαίνεται να έχει την ίδια αντοχή και κάτω από -10°C μπορεί να καταστραφεί.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Γενικά κλαδεύεται μέτρια, αφαιρώντας ξερά και γέρικα τμήματα, ζημιωμένα κλαδιά ή κλαδιά που είναι υπερβολικά πυκνά και διασταυρώνονται. Σκοπός του κλαδέματος είναι να επιτρέπεται στο εσωτερικό του φυλλώματος να αερίζεται και να είναι εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου. Επειδή οι καρποί παράγονται σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς, κατά το κλάδεμα φροντίζουμε να αφήσουμε βλαστάρια που θα μας δώσουν ελιές την επόμενη χρονιά. Η εφαρμογή ενός πλήρους ισορροπημένου λιπάσματος είναι επίσης πολύ ευεργετική και επιδρά σημαντικά στην παραγωγή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ξηρικούς κήπους ή κήπους με λίγη φροντίδα, νησιώτικους και Μεσογειακούς κήπους, εξοχικούς κήπους, ελαιώνες, εισόδους κτιρίων ή μονοκατοικιών, κήπους με χαλίκια και σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.