Η γκορτσιά ή αγκορτσιά είναι ένα άγριο κυρίως, είδος αχλαδιού, από τη νότια Ευρώπη και τη Μικρά Ασία. Είναι ένα όμορφο φυλλοβόλο δέντρο, που αποτελεί κομμάτι του παραδοσιακού ελληνικού τοπίου και έχει από παλιά συνδεθεί με διάφορες αγροτικές αλλά και μαγειρικές χρήσεις, όπως η παρασκευή λικέρ και πετιμεζιού. Φυτεμένη σε έναν εξοχικό Μεσογειακό κήπο, προσφέρει εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο, τροφή για τις μέλισσες αλλά και την επαφή με την όχι και τόσο παλιά μας παράδοση.

 

  • Μέγεθος – Το σύνηθες ύψος της γκορτσιάς είναι από 3 έως 5 μέτρα αν και το φυτό μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 μέτρα ψηλά.
  • Φύλλωμα – Τα λεπτά και μακρόστενα φύλλα της, που έχουν ελαφρά το σχήμα λόγχης φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά της και παραμένουν πάνω στο φυτό από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όπου πέφτουν πριν από τα κρύα του χειμώνα.
  • Άνθη – Τα λαμπερά λευκά λουλούδια της σχηματίζονται την άνοιξη, συγκεντρωμένα σε πυκνά φουσκωτά μπουκέτα που την κάνουν έντονα διακοσμητική. Τα άνθη σταδιακά μετατρέπονται σε καρπούς που μοιάζουν με μικρά σφαιρικά αχλάδια και αυτοί με τη σειρά τους ωριμάζουν σε ξινά και στιφά φρούτα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για διάφορες μαγειρικές χρήσεις.
  • Θέση – Μεγαλώνει σε ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να είναι προστατευμένη από τον δυνατό βορινό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει χαμηλές προς μέτριες ανάγκες σε νερό, κυρίως τις ξηρές και ζεστές περιόδους.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται με επιτυχία σε όλους του τύπους εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση όπου επιτρέπεται να αναπνέουν και να στεγνώνουν οι ρίζες της.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η συντήρησή της είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς έχει κυρίως αναπτυχθεί σαν άγριο φυτό. Εάν θέλουμε να τη φροντίσουμε, μπορούμε να την κλαδέψουμε αργά το χειμώνα, ή το φθινόπωρο, μόλις ρίξει τα φύλλα της, απομακρύνοντας ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά. Βλαστάρια που κατευθύνονται προς σημεία που δεν θέλουμε μπορούν επίσης να κλαδευτούν την ίδια εποχή.
  • Είναι κατάλληλη για παραδοσιακούς Μεσογειακούς κήπους, φυτικούς φράκτες, παρτέρια ή ανοιχτά σημεία, σαν μελισσοκομικό φυτό,  σαν φυτό δείγμα σε καρποφόρους δενδρώνες αλλά και σαν υποκείμενο για τον εμβολιασμό αχλαδιάς.