Το γκρέιπφρουτ είναι ένα υποτροπικό, αειθαλές δέντρο, της οικογένειας των εσπεριδοειδών, με γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα και λευκά μυρωδάτα άνθη. Γνωστό για τους μεγάλους ημίγλυκους καρπούς του, με χαρακτηριστικές νότες πικρού και ξινού, καλλιεργείται σε όλη τη Μεσόγειο αλλά και άλλες ζεστές περιοχές του κόσμου. Τόσο η όμορφη εμφάνισή του, όσο και οι γευστικοί πορτοκαλοκίτρινοι καρποί του, είναι αρκετό κίνητρο ώστε να κερδίσει τη θέση του ακόμα και σε έναν μικρό ηλιόλουστο κήπο.

  • Μέγεθος – Το ύψος του γκρέιπφρουτ συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των 5 με 6 μέτρων, ενώ πιο σπάνια συναντώνται φυτά που φτάνουν μέχρι και τα 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα μεγάλα αειθαλή φύλλα του, σε σκούρο πράσινο χρώμα και με μια ευχάριστη χαρακτηριστική μυρωδιά, φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά του δέντρου και δημιουργούν μια πλούσια λαμπερή εμφάνιση που διαρκεί όλη τη χρονιά.
  • Άνθη – Ανθίζει στις αρχές της άνοιξης, με πολλά, μικρά λευκά άνθη μαζί σε μπουκέτα. Κάθε άνθος αποτελείται από 4 μόνο πέταλα και αργά το φθινόπωρο δίνει έναν μεγάλο ημίγλυκο καρπό με χαρακτηριστικές νότες πικρού και ξινού.
  • Θέση – Πρέπει να φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις με νότια έκθεση, προστατευμένο από δυνατούς χειμερινούς ανέμους. Λόγω της μεγάλης ευαισθησίας του στους ισχυρούς ανέμους, πολλές φορές είναι απαραίτητη και η φύτευση ανεμοφρακτών.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από αρκετό νερό, για αυτό καλό είναι να ποτίζεται συχνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο οι καρποί μεγαλώνουν, ελέγχοντας την υγρασία του χώματος με το δείκτη του χεριού. Το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.
  • Έδαφος – Είναι φυτό που αγαπά τα πηλώδη και καλάστραγγιζόμεναεδάφη, όμως μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τύπους εδαφών.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ευαίσθητο στην εδαφική αλατότητα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα το ζημιώνουν σοβαρά και πολλές φορές ανεπανόρθωτα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική κι αρκετές φορές απαραίτητη.
  • Είναι κατάλληλο για αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς οπωρώνες, γλάστρες ή μεγάλα πήλινα δοχεία, μπαλκόνια και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους ή εισόδους σπιτιών.