Η κερασιά είναι ένα υπέροχο φυλλοβόλο δέντρο, με πλατιά δαντελωτά φύλλα, που αλλάζουν χρώμα μέσα στη χρονιά. Καλλιεργείται για τα ιδιαίτερα γευστικά φρούτα της, σε χρώματα από κίτρινο-πορτοκαλί έως μαύρο-κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. Οι καρποί σχηματίζονται μετά από μια εντυπωσιακή άνθηση, από λευκά-ροζ λουλούδια. Η υπέροχή της εμφάνιση, σε συνδυασμό με την μεγάλη της αντοχή στο κρύο και την καλή παραγωγικότητα, κάνουν την κερασιά ιδανική επιλογή για εξοχικούς κήπους με υψόμετρο ή χαμηλές θερμοκρασίες.

  • Μέγεθος – Το ύψος της κερασιάς μπορεί να φτάσει από 4 μέχρι  μέτρα ψηλά, ενώ το πλάτος της συχνά γίνεται 2,5 με 4 μέτρα. Τα κερασόδεντρα φτάνουν στο τελικό τους μέγεθος μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα μεγάλα πλατιά φύλλα της, σε οβάλ σχήμα, με ελαφρά μυτερή άκρη και οδοντωτό περίγραμμα, ξεκινούν από ζηρές πράσινες αποχρώσεις την άνοιξη και εναλλάσονται μεταξύ του κίτρινου, πορτοκαλί και ενός γλυκού μπρονζέ μέχρι να πέσουν το φθινόπωρο .
  • Άνθη – Έχει πανέμορφα κι έντονα διακοσμητικά άνθη, για αυτό αρκετές φορές δεν φυτεύεται για τους καρπούς της αλλά για τη διακοσμητική της αξία. Τα λουλούδια εμφανίζονται την άνοιξη σε γλυκούς ροζ τόνους και μπορεί να είναι απλά και απαλά ή πολλαπλά με περισσότερα πέταλα, αρκετά μαζί σε κρεμάμενα μπουκέτα. Αργά την άνοιξη ή μέσα στο καλοκαίρι, ωριμάζουν οι ζουμεροί και τραγανοί καρποί της, σε μικρό, σφαιρικό σχεδόν σχήμα και κίτρινο-πορτοκαλί έως κόκκινο-μαύρο χρώμα. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να υπάρξουν δέντρα που δίνουν καρπό ακόμη και το φθινόπωρο.
  • Θέση – Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι, όσο οι καρποί της αναπτύσσονται ή επικρατεί ξηρασία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και μπορεί να αντέξει μέχρι και τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα, ή το φθινόπωρο, μόλις ρίξει τα φύλλα της, ένα ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να απομακρύνει ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά. Βλαστάρια που κατευθύνονται προς σημεία που δεν θέλουμε μπορούν επίσης να κλαδευτούν την ίδια εποχή. Μετά το κλάδεμα καλό είναι να εφαρμόζεται και εδαφοκάλυψη γύρω από τις ρίζες του φυτού. Επειδή οι καρποί της είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα πουλιά, συστήνεται λίγο πριν ωριμάσουν, τα δέντρα να σκεπάζονται ώστε να προστατευούν από τα τσιμπήματα.
  • Είναι κατάλληλη για περιβόλια, φυτικούς φράκτες, εξοχικές κατοικίες και κρύους κήπους χαλαρού στυλ.