Το κουμκουάτ είναι ένας υπέροχος εσπεριδοειδής θάμνος, με πλούσιο σκούρο πράσινο φύλλωμα και μικρά σποραδικά αγκαθάκια. Τα πανέμορφα και αρωματικά λευκά άνθη του, που θυμίζουν το σχήμα αστεριού, σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε ελκυστικούς, πορτοκαλί, οβάλ καρπούς, με έντονα διακοσμητική όψη αλλά και ενδιαφέρουσα προοπτική ως γλυκά στην κουζίνα. Η κομψή και όμορφη όψη του που κρατάει για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ταιριάζει υπέροχα σε Μεσογειακά ή νησιώτικα τοπία αλλά μπορεί να δώσει και μια αίσθηση τροπικού στυλ.

  • Μέγεθος – Το κουμκουάτ είναι ένα όμορφο εσπεριδοειδές δέντρο, με ύψος από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος του φυτού, ελαφρώς μικρότερο, ξεκινά από το 1,5 μέτρο και μπορεί να γίνει μέχρι και 2,5 μέτρα σε μέγεθος. Όλη η ανάπτυξη του φυτού ολοκληρώνεται μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα απλά αρωματικά του φύλλα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά του δέντρου και δημιουργούν μια πλούσια λαμπερή εμφάνιση που διαρκεί όλη τη χρονιά.
  • Άνθη – Τα μικρά λευκά λουλούδια του σε σχήμα αστεριού με χρυσοκίτρινο κέντρο, εμφανίζονται σε μικρά μπουκέτα την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Αργά το καλοκαίρι ή μέσα στο φθινόπωρο, τα αρωματικά, λεπτεπίλεπτα άνθη του μετατρέπονται σε υπέροχους, έντονα πορτοκαλί, μικρούς οβάλ καρπούς, με διακοσμητική όψη και ιδιαίτερη γεύση.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή τα σημεία με ελαφριά σκιά και θέλει να έχει νότια έκθεση ώστε να είναι προστατευμένο από τον άνεμο και το δυνατό κρύο. Στις περιοχές με χειμερινούς παγετούς καλό είναι να μην φυτεύεται απευθείας στο χώμα, αλλά σε κάποια γλάστρα που είναι εύκολο να μεταφέρεται σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο ή κάποιο θερμοκήπιο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από αρκετό νερό, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο οι καρποί μεγαλώνουν. Το χειμώνα το πότισμά του περιορίζεται αρκετά.
  • Έδαφος – Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ευαίσθητο στον παγετό και οι χαμηλές θερμοκρασίες του δημιουργούν ανεπανόρθωτες ζημιές, ειδικά εάν επιμείνουν.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική.
  • Είναι κατάλληλη για μπαλκόνια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, ταράτσες και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους, θερμοκήπια και ζεστούς κήπους εξοχικού, νησιώτικου ή Μεσογειακού στυλ.