Λάιμ ή Μοσχολέμονο (Citrus Aurantifolia)

Το λάιμ ή αλλιώς μοσχολέμονο είναι ένα όμορφο αειθαλές δέντρο, με πλούσιο σκούρο πράσινο φύλλωμα και λευκά αρωματικά άνθη. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εσπεριδοειδή και καλλιεργείται για τους έντονα αρωματικούς ξινούς καρπούς του με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο έδαφος, όσο και σε κάποια γλάστρα στο σπίτι μας και εκτός από τους χρήσιμους ζουμερούς καρπούς του, χαρίζει στυλ και δίνει στο χώρο μας ένα ενδιαφέρον διακοσμητικό αποτέλεσμα.

  • Μέγεθος – Το ύψος του λάιμ ξεκινά από τα 2 μέτρα και πολλές φορές φτάνει έως τα 4 μέτρα ψηλά. Το πλάτος εκτείνεται μεταξύ του 1,5 μέτρου και των 2,5 μέτρων ενώ όλο το δέντρο συνεχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος για 20 με 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα απλά αρωματικά του φύλλα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά του δέντρου και δημιουργούν μια πλούσια λαμπερή εμφάνιση που διαρκεί όλη τη χρονιά.
  • Άνθη – Τα υπέροχα μυρωδάτα άνθη του, σε λευκό-κρεμ με γλυκιές πινελιές ροζ εμφανίζονται την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι και έχουν σχήμα που θυμίζει αστέρι. Σταδιακά τα λουλούδια δίνουν τη θέση τους σε έντονα αρωματικούς, εδώδιμους, ζουμερούς καρπούς, που μοιάζουν με μικρά κιτρινοπράσινα λεμόνια.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις ή σημεία με ελαφριά σκιά και νότια ή δυτική έκθεση. Το σημείο που θα φυτευτεί πρέπει να είναι προστατευμένο από τον άνεμο και τον παγετό, γι’αυτό στα μέρη με βαρύ χειμώνα μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα που θα μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο ή σε κάποιο θερμοκήπιο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από αρκετό νερό, για αυτό καλό είναι να ποτίζεται συχνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο οι καρποί μεγαλώνουν, ελέγχοντας την υγρασία του χώματος με το δείκτη του χεριού. Το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε διάφορους τύπους εδαφών που στραγγίζουν καλά, όμως τα πηγαίνει καλύτερα σε χώματα με πηλώδη σύσταση και χαμηλό ή ουδέτερο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Δεν αντέχει καθόλου τον παγετό και οι θερμοκρασίες κάτω από τους 0°C του προκαλούν σοβαρές ζημιές ενώ μπορεί και να το νεκρώσουν.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική κι αρκετές φορές απαραίτητη.
  • Είναι κατάλληλο για γλάστρες και οπωρώνες, νησιώτικους και ζεστούς μεσογειακούς κήπους, θερμοκήπια, μπαλκόνια ή και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους.