Η μανταρινιά είναι ένα όμορφο αειθαλές δέντρο από το Βιετνάμ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου για τους μικρούς πορτοκαλί καρπούς της, με το γλυκό ζουμερό εσωτερικό και την αρωματική φλούδα που απομακρύνεται εύκολα με το χέρι. Ιδανική για ζεστούς κήπους χωρίς παγετό, αλλά και μπαλκόνια ή ταράτσες μέσα σε γλάστρα, είναι έτοιμη να ομορφύνει ευχάριστα το χώρο και να χαρίσει αρκετά νόστιμα φρούτα σε όποιον δεχτεί να την φροντίσει.

  • Μέγεθος – Το δέντρο της μανταρινιάς συνήθως φτάνει μέχρι το ύψος των 7,5 μέτρων. Σπανιότερα μπορεί κανείς να συναντήσει και πιο ψηλά φυτά, συνήθως όμως τα δέντρα κλαδεύονται ώστε να περιοριστεί το μέγεθός τους και να είναι ευκολότερη η φροντίδα της και η συλλογή των καρπών της.
  • Φύλλωμα – Τα μακρόστενα σκούρα πράσινα φύλλα της, που φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά του δέντρου δίνοντάς της την εμφάνιση θάμνου, είναι λεία και γυαλιστερά με μια ευχάριστη χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα γλυκά αρωματισμένα, λευκά αστεροειδή άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη διάσπαρτα πάνω στο δέντρο και μέχρι το φθινόπωρο έχουν σχηματίσει γλυκούς και ζουμερούς έντονα πορτοκαλί καρπούς, με μαλακή ευωδιαστή φλούδα που απομακρύνεται εύκολα με το χέρι.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις με νότια ή δυτική έκθεση και έχει ανάγκη από προστασία από τον δυνατό άνεμο και τον παγετό.
  • Πότισμα – Της αρέσει να έχει αρκετό νερό, για αυτό καλό είναι να ποτίζεται συχνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο οι καρποί μεγαλώνουν, ελέγχοντας την υγρασία του χώματος με το δείκτη του χεριού. Το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.
  • Έδαφος – Για να ευδοκιμήσει θέλει γόνιμα εδάφη, με ελαφριά έως αμμώδη σύσταση. Το pH του εδάφους της μπορεί να κυμαίνεται από 5-8,5. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μανταρινιά είναι το χώμα με καλή στράγγιση και αερισμό και η βαθιά υπόγεια στάθμη νερού.
  • Ανθεκτικότητα – Δεν αντέχει καθόλου στον παγετό και οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες προκαλούν σοβαρές ζημιές σε όλα τα μέρη της.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική κι αρκετές φορές απαραίτητη.
  • Είναι κατάλληλη για αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς οπωρώνες, γλάστρες ή μεγάλα πήλινα δοχεία, μπαλκόνια και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους ή εισόδους σπιτιών, μόνη της ή με άλλα μικρότερα φυτά.