Η νεραντζιά είναι ένα καρποφόρο εσπεριδοειδές δέντρο, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ασία. Παρόλο που οι καρποί της είναι βρώσιμοι, με μια ξινή αρωματική γεύση, συνήθως δεν καλλιεργείται για αυτούς. Φυτεύεται για το σκούρο πυκνό της φύλλωμα και τους μεγάλους, σφαιρικούς πορτοκαλί καρπούς, που στολίζουν το φυτό για αρκετές εβδομάδες. Χρησιμοποιείται σε δρόμους, πεζοδρόμια και αυλές σπιτιών και είναι χαρακτηριστικό φυτό του Μεσογειακού τοπίου, σε εξοχικούς ή νησιώτικους κήπους.

  • Μέγεθος – Το ύψος της νεραντζιάς συνήθως ξεκινά από τα 4 μέτρα και δεν είναι λίγες οι φορές που τα δέντρα της μπορούν να φτάσουν και τα 8 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται μεταξύ των 2,5 και 4 μέτρων σε έκταση, ενώ κάθε δέντρο ολοκληρώνει την ανάπτυξή του μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα λεία και λαμπερά σκούρα πράσινα φύλλα της, που μένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι πυκνά δίνοντάς της το σχήμα θάμνου κι έχουν ένα απαλό χαρακτηριστικό άρωμα.
  • Άνθη – Την άνοιξη και έως τις αρχές καλοκαιριού, η νεραντζιά ανθίζει με πανέμορφα κι αρωματικά λευκά λουλουδάκια σε σχήμα αστεριού με χρυσοκίτρινο κέντρο. Τα άνθη σταδιακά διαδέχονται διακοσμητικοί και βρώσιμοι πορτοκαλί καρποί, που μοιάζουν πολύ με το πορτοκάλι αλλά έχουν ξινή και ελαφρά πικρή γεύση.
  • Θέση – Για να μεγαλώσει χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να ανεχτεί και την ελαφριά σκιά. Προτιμά θέσεις με νότια ή δυτική έκθεση, όπου θα προστατεύεται από το κρύο και τον δυνατό άνεμο. Σε κρύα κλίματα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε κλειστό χώρο, σε γλάστρα ή κάποιο θερμοκήπιο.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριες ποσότητες ποτίσματος, κυρίως του ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και καλό είναι αυτό να γίνεται με νερό που δεν περιέχει πολλά άλατα.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση. Τα πολύ αλκαλικά εδάφη θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ευαίσθητη στο κρύο και μπορεί να αντέξει μόνο μέχρι τους -5°C. Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση παρουσιάζει καλή αντοχή στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική κι αρκετές φορές απαραίτητη.
  • Είναι κατάλληλη για αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς οπωρώνες, γλάστρες ή μεγάλα πήλινα δοχεία, μπαλκόνια και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους ή εισόδους σπιτιών, μόνη της ή με άλλα μικρότερα φυτά.