Το περγαμόντο είναι ένα υπέροχο αειθαλές, καρποφόρο δέντρο, της ομάδας των εσπεριδοειδών, που έχει καταγωγή από τη νότια Ιταλία και τη Σικελία. Συνήθως καλλιεργείται για το πλούσιο διακοσμητικό του φύλλωμα, με πυκνή σκούρα πράσινη όψη αλλά και για τους ζουμερούς και έντονα αρωματικούς καρπούς του. Παρόλο που τα φρούτα του είναι βρώσιμα, χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή αιθέριου ελαίου, γνωστού συστατικού στην αρωματοποιία, την παραγωγή τσαγιού και τη ζαχαροπλαστική.

  • Μέγεθος – Το περγαμόντο είναι ένα χαμηλό εσπεριδοειδές και το ύψος του φτανει μόλις τα 3 με 5 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα απλά αρωματικά του φύλλα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά του δέντρου και δημιουργούν μια πλούσια λαμπερή εμφάνιση που διαρκεί όλη τη χρονιά.
  • Άνθη – Ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής μπορεί να ανθίσει από το Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, με πανέμορφα κι αρωματικά λευκά λουλούδια σε σχήμα αστεριού με χρυσοκίτρινο κέντρο. Τα υπέροχα αρωματικά του φρούτα σχηματίζονται αμέσως μετά την άνθηση και ωριμάζουν μεταξύ Οκτώβριου και Φεβρουαρίου, ενώ η ακριβής εποχή ρυθμίζεται από την ποικιλία που έχουμε φυτέψει.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις ή σημεία με ελαφριά σκιά και νότια ή δυτική έκθεση. Το σημείο που θα φυτευτεί πρέπει να είναι προστατευμένο από τον άνεμο και τον παγετό, γι’αυτό στα μέρη με βαρύ χειμώνα μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα που θα μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο ή σε κάποιο θερμοκήπιο.
  • Πότισμα – Χρειάζεται αρκετό νερό για αυτό καλό είναι να ποτίζεται συχνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο οι καρποί μεγαλώνουν, ελέγχοντας την υγρασία του χώματός με το δείκτη του χεριού. Το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.
  • Έδαφος – Του αρέσει το καλά στραγγιζόμενο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αν γίνεται με λίγη οξύτητα και τιμές pH 6,4 με 6,8. Δεν θέλει καθόλου τα έντονα αλκαλικά εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ένα από τα λιγότερο ανθεκτικά εσπεριδοειδή στο κρύο, και μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς αν η θερμοκρασία παραμέινει αρκετά κοντά στους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική κι αρκετές φορές απαραίτητη.
  • Είναι κατάλληλο για γλάστρες και οπωρώνες, νησιώτικους και ζεστούς μεσογειακούς κήπους, θερμοκήπια, μπαλκόνια ή και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους.