Η πορτοκαλιά είναι ένα αειθαλές καρποφόρο δέντρο, που ευδοκιμεί σε διάφορες εύκρατες περιοχές του κόσμου. Ίσως ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή, φυτεύεται για να δώσει νόστιμους, θρεπτικούς καρπούς με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Συναντάται σε διάφορες ποικιλίες, κατάλληλες για διαφορετικές χρήσεις και με διαφορετικό χρώμα στο εσωτερικό, από ανοιχτό πορτοκαλί έως βαθύ κόκκινο. Όποια ποικιλία όμως και να επιλέξετε, σίγουρα δεν θα απογοητεύσει, χαρίζοντας πλούσια διακοσμητική σκιά και ζουμερούς καρπούς για μια ζωή.

  • Μέγεθος – Το ύψος της πορτοκαλιάς συνήθως αγγίζει τα 9 με 10 μέτρα, ενώ πιο σπάνια συναντά κανείς δέντρα μεγάλης ηλικίας με έως και 15 μέτρα ύψος.
  • Φύλλωμα – Τα μεγάλα οβάλ αρωματικά της φύλλα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά του δέντρου και δημιουργούν μια πλούσια λαμπερή εμφάνιση που διαρκεί όλη τη χρονιά.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα λευκά άνθη της, που θυμίζουν μικρά αστεράκια με χρυσοκίτρινο κέντρο, αναδύουν μια γλυκιά μυρωδιά που γίνεται αισθητή από μακριά. Εμφανίζονται μέσα στην άνοιξη και σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε εδώδιμους ζουμερούς καρπούς, που ωριμάζουν το φθινόπωρο κι έχουν πορτοκαλί ή κόκκινο εσωτερικό από γλυκό χυμό γεμάτο με βιταμίνη C.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις ή σημεία με ελαφριά σκιά και νότια ή δυτική έκθεση. Το σημείο που θα φυτευτεί πρέπει να είναι προστατευμένο από τον άνεμο και τον παγετό, γι’αυτό στα μέρη με βαρύ χειμώνα μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα που θα μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο ή σε κάποιο θερμοκήπιο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από αρκετό νερό, για αυτό καλό είναι να ποτίζεται συχνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο οι καρποί μεγαλώνουν, ελέγχοντας την υγρασία του χώματος με το δείκτη του χεριού. Το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών αλλά τα πάει καλύτερα σε εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα αλατούχα ή βαριά πηλώδη εδάφη και χρειάζεται απαραίτητα χώμα που να μπορεί να στραγγίζει επαρκώς.
  • Ανθεκτικότητα – Δεν αντέχει καθόλου τον παγετό και τα άλατα και δυσκολεύεται να αναπτυχθεί στα πηλώδη εδάφη. Μόλις εγκατασταθεί σε έναν κήπο εμφανίζει σχετική αντοχή στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική κι αρκετές φορές απαραίτητη.
  • Είναι κατάλληλη για αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς οπωρώνες, γλάστρες ή μεγάλα πήλινα δοχεία, μπαλκόνια και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους ή εισόδους σπιτιών, μόνη της ή με άλλα μικρότερα φυτά.