Η τσεριμόγια είναι ένα ημιαειθαλές τροπικό δέντρο με καταγωγή από το Περού, την Κολομβία και το Εκουαδόρ. Καλλιεργείται για τους εκπληκτικούς βρώσιμους καρπούς της, τους οποίους ο Μαρκ Τουέιν κάποτε περιέγραψε σαν το νοστιμότερο φρούτο που γνώρισε ο άνθρωπος. Η δροσερή και παράξενη τροπική της εμφάνιση, μπορεί να δώσει μια ευχάριστη, ενδιαφέρουσα νότα στον κήπο, ενώ οι γλυκιοί σπάνιοι καρποί της, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα υπόσχονται να οδηγήσουν σε νέες γευστικές περιπέτειες.

  • Μέγεθος – Το ύψος της τσεριμόγιας συνήθως φτάνει έως τα 9 μέτρα όμως τις περισσότερες φορές τα δέντρα κλαδεύονται πιο χαμηλά για να περιοριστεί η ανάπτυξή τους.
  • Φύλλωμα – Τα μεγάλα φύλλα της είναι φαρδιά και λεία, με σκούρο πράσινο στην πάνω επιφάνεια και βελούδινη πράσινη κάτω επιφάνεια με εμφανή νεύρα. Όλο το φύλλωμα του φυτού μεγαλώνει πολύ γρήγορα και όταν ο χειμώνας δεν είναι βαρύς παραμένει πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα παράξενα αρωματικά της άνθη εμφανίζονται σε ομάδες των 2-3 μαζί και διαρκούν για μόνο δύο μέρες, στολίζοντας για το διάστημα αυτό με τα πρασινκοκαφέ και ροζ ασυνήθιστα πέταλά τους. Τα εδώδιμα φρούτα της τσεριμόγιας ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο και είναι πολύ μεγάλα, σε σχήμα καρδιάς, με ανώμαλο πράσινο εξωτερικό και έντονα αρωματική γευστικότατη σάρκα.
  • Θέση – Είναι φυτό που αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τον δροσερό βραδινό άνεμο όμως χρειάζεται προστασία από τον παγετό σε ένα μέρος με δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Το πότισμα της τσεριμόγιας είναι μέτριο, με μεγαλύτερη ποσότητα νερού να απαιτείται το καλοκαίρι. Το χειμώνα το δέντρο σταδιακά μπαίνει σε λήθαργο κι έτσι το πότισμα σιγά σιγά σταματά.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί να μην έχουν πολλή οξύτητα, όμως προτιμά όσα έχουν μέση σύσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα χώματα που θα φυτευτεί είναι να στραγγίζουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Το κρύο του χειμώνα, ανάλογα με τη δύναμη και τη διάρκειά του, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο δέντρο, για αυτό χρειάζεται προστασία από τον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Λόγω του ότι οι ρίζες της αναπτύσσονται με αργότερους ρυθμούς από το επάνω μέρος της, τα νέα δέντρα χρειάζονται στήριξη μέχρι να δυναμώσουν αρκετά. Ένα ισορροπημένο πλήρες λίπασμα κάθε τρεις μήνες βοηθά πολύ ώστε να μεγαλώσει σωστά και να αρχίσει να παράγει καρπούς ενώ τα πρώτα χρόνια της ζωής της είναι απαραίτητο το κλάδεμα για τη δημιουργία δυνατών κλαδιών που θα κρατήσουν μελλοντικά τα βαριά της φρούτα.
  • Είναι κατάλληλη για άκρες τοίχων, καρποφόρους δενδρώνες, τροπικούς ή ήπιου κλίματος κήπους και μεγάλα θερμοκήπια.