Άρκευθος έρπων (Juniperus procumbens “Nana”)

Ο έρπων άρκευθος είναι ένα εντυπωσιακό και χαμηλής ανάπτυξης διακοσμητικό φυτό, της οικογένειας των κωνοφόρων. Μεγαλώνοντας περισσότερο πλάγια, λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος, δημιουργεί την ιδέα ενός πράσινου και πυκνού χαλιού από φυσικές, λεπτές βελόνες. Κατάλληλος για ζεστά και ηλιόλουστα σημεία, καλύπτει το χώρο κάτω από δέντρα και θάμνους και χρησιμεύει σαν ενδιαφέρουσα εδαφοκάλυψη με λίγη φροντίδα και διαρκή ωραία εμφάνιση.

  • Μέγεθος – Το ύψος του φυτού, ξεκινώντας από τα 10 μόλις εκατοστά, μπορεί να φτάσει έως μισό μέτρο, ενώ το πλάτος του απλώνεται από μισό μέχρι και ένα μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος, ο έρπων άρκευθος θα χρειαστεί από 20 ως και 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει άλλο.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό μυτερό του φύλλωμα, σε γκρι-πράσινες, απαλές αποχρώσεις, δημιουργείται από μικρά, σκληρά φυλλαράκια που παραμένουν διακοσμητικά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζοντας στον κήπο ένα πλούσιο συμπαγές χαλί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή και ελεύθερα στο βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε πετρώδη και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται σε χώματα φτωχά, με λίγα θρεπτικά συστατικά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Χρειάζεται ελάχιστο έως καθόλου κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά σοβαρά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, ζεστά σημεία με έντονη ηλιοφάνεια, αστικούς και εξοχικούς κήπους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις και σαν εδαφοκάλυψη.