Άρκευθος οξύκεδρος (Juniperus oxycedrus)

Η άρκευθος η οξύκεδρος είναι ένα διακοσμητικό, αειθαλές κωνοφόρο φυτό, με καταγωγή από τη νότια Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία. Το συγκεκριμένο είδος, με το πυκνό θαμνώδες φύλλωμα, από σκληρές σκουροπράσινες βελόνες, θεωρείται πως αποτελεί τον αυθεντικό κέδρο στον οποίο αναφέρονταν οι αρχαίοι Έλληνες. Συνδεδεμένη τόσο με το τοπίο αλλά και την ιστορία, είναι φυτό με διπλή αξία και ενδιαφέρον για έναν κήπο. Πολύ εύκολη στη φροντίδα της, ταιριάζει υπέροχα σε κεντρικά σημεία και διάφορες ζεστές τοποθεσίες.

  • Μέγεθος – Αναπτυσσόμενο αργά, σαν δέντρο αλλά και σαν θάμνος, το φυτό αυτό μπορεί να έχει ποικίλες διαστάσεις, ανάλογα με τη μορφή που θα πάρει. Το ύψος του στην πρώτη περίπτωση μπορεί να παραμείνει στα 3 περίπου μέτρα ενώ σαν δέντρο συχνά φτάνει τα 10 μέτρα ψηλά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό θαμνώδες φύλλωμά του, που απλώνεται στα όρθια, δυνατά του κλαδιά, παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, στολίζοντας τον κήπο που θα φυτευτεί, με τις σκληρές σκουροπράσινες βελόνες του.
  • Άνθη – Αργά το χειμώνα ή την άνοιξη, τα αρσενικά φυτά άρκευθου απελευθερώνουν γύρη, χωρίς να σχηματίσουν λουλούδια, γονιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τα θηλυκά φυτά της περιοχής τους. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, στα θηλυκά φυτά, θα εμφανιστούν σφαιρικοί πορτοκαλοκόκκινοι καρποί, με μια κηρώδη ροζ επικάλυψη.
  • Θέση – Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή και ελεύθερα στο βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκλιματιστεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία στους περισσότερους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -6,5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και κατά κανόνα δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, ζεστές τοποθεσίες, ελεύθερα σημεία μέσα σε γκαζόν ή ανοιχτά σημεία, εξοχικούς και παραδοσιακούς κήπους, Μεσογειακούς κήπους και σαν δείγμα κωνοφόρου ή φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος.