Χαμαικύπαρις (Chamaecyparis obtusa “Nana Gracilis”)

Το ιαπωνικό νάνο κυπαρίσσι είναι ένα χαμηλό, διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Ιαπωνία. Είναι ένα μικρού μεγέθους φυτό, με πυκνή συμπαγή ανάπτυξη και σχεδόν σφαιρικό σχήμα, το οποίο με τα χρόνια αλλάζει ελαφρά, θυμίζοντας μικρή πυραμίδα. Αγαπημένο για το πλούσιο, σκούρο πράσινο φύλλωμά του, που διατηρείται εντυπωσιακό καθώς οι εποχές αλλάζουν, ταιριάζει υπέροχα, τόσο σε αστικούς όσο και εξοχικούς κήπους, χαρίζοντας χρώμα και ενδιαφέρουσες υφές, με λίγη μόνο φροντίδα.

  • Μέγεθος – Το ύψος του νάνου ιαπωνικού κυπαρισσιού ξεκινά από τα 90 εκατοστά και πολλές φορές μπορεί να φτάσει και τα 2,5 μέτρα. Το πλάτος του, από 60 εκατοστά, εκτείνεται μέχρι και το 1,5 μέτρο.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο και πλούσιο φύλλωμά του, από πυκνές, σκούρες πράσινες τούφες, σε σχήμα κοχυλιού, παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και το στολίζει δημιουργώντας ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, αν και προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια. Τα σημεία όπου φυτεύεται, χρειάζεται να είναι προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, περισσότερο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Τα χώματα με κακές συνθήκες στράγγισης και αερισμού θα πρέπει να αποφεύγονται. Τέλος, όσο πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι ένα έδαφος, τόσο καλύτερα θα προχωρήσει και η ανάπτυξη του ιαπωνικού κυπαρισσιού.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό, αντέχοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Ωστόσο ο άνεμος μπορεί να του προκαλέσει ζημιά, για αυτό χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλo για παρτέρια, μπορντούρες, αστικούς κι εξοχικούς κήπους, γλάστρες, ζαρντινιέρες, εισόδους και σημεία κοντά σε κτίρια. Χρησιμοποιείται συνήθως μόνο του σαν φυτό δείγμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον αλλά μπορεί να φυτευτεί και σε συστάδες για να δημιουργήσει ένα ευχάριστο πράσινο φόντο σε άλλα φυτά.