Χαμαικυπάρισσος του Λώσον (Chamaecyparis lawsoniana “Ellwoody”)

H χαμαικυπάρισσος του Λώσον είναι ένα γοητευτικό, διακοσμητικό, αειθαλές δέντρο της οικογένειας των κωνοφόρων. Θυμίζοντας στην όψη ένα μικροσκοπικό κυπαρίσσι, μεγαλώνει αργά, διατηρώντας το μέγεθός του περιορισμένο για πολλά χρόνια. Τα μπλε-πράσινα φύλλα που τo χαρακτηρίζουν, οργανωμένα σε κοντές, απαλές τούφες, έχουν τη μορφή βελόνας και είναι αρκετά ευχάριστα στην υφή. Φυτεμένο σε κάποιο διακοσμητικό δοχείο, ή απευθείας στο έδαφος, ώστε να φτάσει το πλήρες του μέγεθος, είναι εξίσου εντυπωσιακό, δίνοντας χρώμα και ύφος στο χώρο μας.

  • Μέγεθος – Το ύψος του χαμαικυπάρισσου αυτού ξεκινά από τα 4 μέτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του συνήθως απλώνεται από 1,5 ως και 2,5 μέτρα. Μέσα σε 20 με 50 χρόνια αναπτύσσεται συνεχόμενα και τελικά αποκτά το τελικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το ελκυστικό, μπλε-πράσινο φύλλωμά του, με τη μορφή μεγάλου όρθιου θάμνου, αποτελείται από μικρά πυκνά φυλλαράκια, μαζεμένα σε κοντές κι απαλές τούφες.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή ελεύθερα στο βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση, προτιμώντας εκείνα με ουδέτερες ή χαμηλές τιμές pH.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Σε περίπτωση που διαμορφωθεί σαν φράκτης, θα χρειαστεί κλάδεμα, για τον έλεγχο του σχήματος αλλά και του μεγέθους του, περίπου 2 φορές το χρόνο.
  • Είναι κατάλληλος για πάρκα, μεγάλους εξοχικούς κήπους, παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και χωρίσματα, κήπους χαμηλής συντήρησης και αστικούς κήπους με ενδιαφέροντες φυτικούς συνδυασμούς.