Δασική πεύκη νάνα (Pinus sylvestris “Nana”)

Η δασική πεύκη νάνα είναι ένα υπέροχο, χαμηλό κωνοφόρο φυτό, με καταταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία. Διατηρώντας το γοητευτικό, πλούσιο φύλλωμα της δασικής πεύκης, σε κοντή, συμπαγή έκδοση, αποτελεί τη νέα ενδιαφέρουσα προσθήκη για τους μικρότερους σε μέγεθος Μεσογειακούς κήπους. Ζητώντας ελάχιστη μόνο φροντίδα, υπόσχεται να ζωηρέψει τις συνθέσεις μας ή να τραβήξει τα βλέμματα σε ένα πιο κεντρικό σημείο, όταν ο χειμώνας αφήσει το τοπίο γυμνό και χωρίς ενδιαφέρον.

  • Μέγεθος – Το ύψος της, ξεκινά από μόλις 30 εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 80 εκατοστά. Το πλάτος της, συχνά εκτείνεται από 60 εκατοστά έως 90 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Οι γυριστές όρθιες βελόνες της, οργανωμένες σε ζευγάρια πάνω σε πυκνές, φουντωτές τούφες, παραμένουν πάνω στο φυτό όλες τις εποχές, δίνοντας χρώμα κι ενδιαφέρον στο χειμερινό τοπίο. Το πλούσιο φύλλωμά της, που έχει περισσότερο τη μορφή θάμνου, στηρίζεται σε κοντά σηκωμένα κλαδιά που συγκρατούν την μπλε-πράσινη και γλαυκοπράσινη βλάστηση.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και φυτεύεται σε σημεία με προστασία από το βοριά και το δυνατό άνεμο ή και σημεία ελεύθερα.
  • Πότισμα – Χρειάζετια μέτριο πότισμα, ζητώντας τις μεγαλύτερες ποσότητες σε νερό κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της και μέχρι να εγκατασταθεί σε ένα μέρος.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση, προτιμώντας αυτά με λίγη οξύτητα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και τον παγετό, επιβιώνοντας σε θερμοκρασίες μέχρι και τους -20°C. Την ίδια στιγμή δείχνει να έχει καλή αντοχή και στις δύσκολες εδαφικές συνθήκες οπως τα σκληρά, ξηρά και φτωχά εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι πολύ απλή μιας και δεν χρειάζεται κλάδεμα κι είναι φυτό αρκετά προσαρμοστικό σε διάφορες συνθήκες όπως το ξηρό φτωχό έδαφος και πολλά έντομα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια και ταράτσεςμ εισόδους, φυτικούς φράκτες, όρια κτιρίων και άλλων τεχνητών κατασκευών, κήπους χαμηλής συντήρησης, εξοχικούς κήπους, κήπους παραθαλάσσιου ή νησιώτικου στυλ, μονοπάτια, διαδρόμους, μέσα σε γκαζόν και γύρω από πισίνες. Φυτεύεται μεμονωμένα σαν φυτό δείγμα σε κεντρικά σημεία ή και σε συστάδες για ένα πιο γεμάτο και φυσικό λουκ.