Το έλατο Σερβίας είναι ένα ψηλό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη Σερβία και τη Βοσνία. Το μοναδικά κομψό και κωνικό φύλλωμά του, από σκούρες αειθαλείς βελόνες με λευκή κάτω επιφάνεια, κρέμεται απαλά σε πλούσιες τούφες, δίνοντας χαρακτηριστική όψη σε ένα από τα ωραιότερα έλατα. Εκπληκτικό στον κήπο όλες τις εποχές, με πλούσιο πράσινο το καλοκαίρι ή χιονισμένο μέσα στο χειμώνα, αξίζει μια κεντρική θέση μέσα στο γκαζόν ή σε συστάδες με άλλα δέντρα για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

  • Μέγεθος – Το έλατος Σερβίας είναι ένα ψηλό έλατο, με ύψος που ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από 2,5 μέτρα, μπορεί να γίνει μέχρι και 4 μέτρα σε έκταση. Μεγαλώνει για 20 έως 50 χρόνια και μέσα στο διάστημα αυτό καταφέρνει να αποκτήσει το τελικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, πλούσιο φύλλωμά του, οργανωμένο σε ζωηρές τούφες από λεπτές σκούρες πράσινες βελόνες, στρέφεται ελαφρά προς τα πάνω μαγνητίζοντας τα βλέμματα όλο το χρόνο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο, επιβιώνοντας εύκολα μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στα αλκαλικά εδάφη αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν προσβάλλεται από εχθρούς και ασθένειες και λόγω της φύσης αλλά και του σχήματός του δεν χρειάζεται κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλο για μεγάλους εξοχικούς κήπους, πάρκα, κήπους χαμηλής συντήρησης, ανοιχτά σημεία όπως λιβάδια ή κήπους με γκαζόν και φυτεύεται μόνο του σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος ή σε συστάδες για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Είναι ένας από τα ελκυστικότερα έλατα και δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιείται και σε φυτεύσεις δρόμων.