Φαλακρό κυπαρίσσι (Taxodium distichum)

Το φαλακρό κυπαρίσσι, είναι ένα μοναδικό σε εμφάνιση, διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο με καταγωγή από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Το εντυπωσιακό, δερματώδες φύλλωμά του, σε ανοιχτές πράσινες αποχρώσεις ή κίτρινο-καφετί, λίγο πριν πέσει από τα κλαδιά με την έναρξη του χειμώνα, αναδεικνύει τον κοκκινωπό, ινώδη κορμό του και δημιουργεί ένα συνεχώς ενδιαφέρον εφέ. Ανθεκτικό στο κρύο αλλά και την κακή αποστράγγιση, μπορεί να λύσει το πρόβλημα δύσκολων σημείων του κήπου, στολίζοντας παράλληλα και δίνοντας χρώμα και χαρακτήρα στο τοπίο μας.

  • Μέγεθος – Το φαλακρό κυπαρίσσι είναι ένα ψηλό κωνοφόρο, με ύψος που συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος του, αρχίζοντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος θα χρειαστεί από 20 μέχρι 50 χρόνια και έπειτα από αυτό το διάστημα δεν θα αυξήσει άλλο τις διαστάσεις του.
  • Φύλλωμα – Οι ανοιχτόχρωμες, δερματώδεις βελόνες που συνθέτουν το φύλλωμά του, προσφέρουν μια μοναδική, ανάλαφρη όψη και το φθινόπωρο, λίγο πριν πέσουν από το δέντρο, χρωματίζονται σε εντυπωσιακούς κιτρινοκαφέ τόνους.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά πράσινα άνθη του φυτού εμφανίζονται την άνοιξη και κατά κανόνα περνούν απαρατήρητα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες με διαφορετικούς προσανατολισμούς και δεν έχει πρόβλημα να είναι ελεύθερο κι εκτεθειμένο στο βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα και ιδιαίτερα το καλοκαίρι ή τις ζεστές ξηρές περιόδους ζητά αρκετό νερό για να διατηρηθεί όμορφο και υγιές.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους τους τύπους των εδαφών, προτιμόντας τα ουδέτρα με όξινα και καλά στραγγιζόμενα, ωστόσο μπορεί να επιβιώσει και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες αποστράγγισης.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και ανέχεται καλά το βαριά αργιλώδη εδάφη και την κακή αποστράγγιση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Γενικά είναι φυτό ελεύθερο από εχθρούς και ασθένειες και η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή μιας και δεν θα χρειαστεί να το κλαδέψουμε.
  • Είναι κατάλληλο για μεγάλους διακοσμητικούς κήπους, εξοχικούς κήπους, πάρκα, μεγάλες εκτάσεις γκαζόν, κήπους χαμηλής συντήρησης, υγρά χώματα και σημεία κοντά σε νερό, και χρησιμοποιείται συνήθως σαν φυτό προσέλκυσης του ενδιαφέροντος μέσα σε ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις ή κεντρικά σημεία μόνο του.