Γιγάντια σεκόγια πανασέ (Sequoiadendron giganteum “Variegatum”)

Η γιγάνιτα σεκόγια πανασέ, είναι ένα εντυπωσιακό, αειθαλές κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Καλιφόρνια. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι ένα φυτό με μεγάλο ύψος, που ταιριάζει σε κήπους με αρκετό χώρο και μέγεθος. Ο καφεκόκκινος δυνατός της κορμός, συνδυασμένος με το πρασινομπλέ και χρυσοκίτρινο φύλλωμα, που συγκρατούν οι δίχρωμες τούφες της, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον και μοναδικό αισθητικά αποτέλεσμα. Διατηρώντας την όμορφη όψη της όλες τις εποχές, δίνει στυλ στον κήπο που θα φυτευτεί και δείχνει υπέροχη στο χιονισμένο τοπίο.

  • Μέγεθος – Το ύψος της σεκόγιας πανασέ είναι μεγάλο και συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της γίνεται εξίσου μεγάλο και μπορεί να φτάσει έως τα 8 ή και περισσότερα μέτρα σε έκταση. Η ανάπτυξη του φυτού διαρκεί από 20 μέχρι 50 χρόνια και μέσα στο διάστημα αυτό, τα δέντρα φτάνουν το τελικό τους μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα πυκνά αειθαλή φύλλα της, σε πράσινες και χρυσοκίτρινες αποχρώσεις, έχουν μήκος από 6 έως 12 εκατοστά και μοιάζουν με μικρές χοντρές βελόνες, τοποθετημένες σπειρωειδώς πάνω σε φρέσκες τούφες.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις με ήλιο ή και μερική σκιά, όμως στα πολύ ζεστά κλίματα υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος από την απευθείας ηλιοφάνεια. Όσον αφορά την προστασία από άνεμο και άλλες δυσμενείς συνθήκες δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, μεγαλώνοντας με επιτυχία και σε απροστάτευτες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής της αλλά και αργότερα κατά τη ζεστή περίοδο του έτους.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε έδαφος μέτριας σύστασης όπου απαραίτητα υπάρχει η δυνατότητα επαρκούς αποστράγγισης.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και η συγκεκριμένη ποικιία φαίνεται να είναι ανθεκτική και στο σάπισμα που οφείλεται σε βερτιτσίλιο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και γενικά είναι ανθεκτική σε έντομα και ασθένειες. Παρόλο που το κλάδεμα δεν της είναι απαραίτητο, ανταποκρίνεται καλά σε τομές που φρεσκάρουν τη βλάστησή της.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλους κήπους και φυτεύσεις που πρόκειται να δέχονται λίγη φροντίδα. Χρησιμοποιείται κυρίως μόνη της, σαν φυτό επίδειξης και κεντρικού ενδιαφέροντος, μέσα σε γκαζόν ή σε ανοιχτά σημεία του κήπου.