Γιγάντια σεκόγια (Sequoiadendron giganteum)

Η γιγάνιτα σεκόγια είναι ένα εντυπωσιακό, αειθαλές κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Καλιφόρνια. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι ένα φυτό με μεγάλο ύψος, που ταιριάζει σε κήπους με αρκετό χώρο και μέγεθος. Ο καφεκόκκινος δυνατός της κορμός, συνδυασμένος με το βαθύ, πρασινομπλέ φύλλωμα, που συγκρατούν οι πλούσιες τούφες της, δημιουργεί ένα φυσικό, ευχάριστο αισθητικά αποτέλεσμα. Με λίγη μόνο φροντίδα, η σεκόγια μπορεί να κάνει τη διαφορά, δίνοντας στυλ όλες τις εποχές, ακόμα και σε ένα χιονισμένο τοπίο.

 

Κοινή ονομασία: Γιγάντια σεκόγια

Λατινική ονομασία: Sequoiadendron giganteum

Οικογένεια: Cupressaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της σεκόγιας είναι μεγάλο και συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της γίνεται εξίσου μεγάλο και μπορεί να φτάσει έως τα 8 ή και περισσότερα μέτρα σε έκταση. Η ανάπτυξη του φυτού διαρκεί από 20 μέχρι 50 χρόνια και μέσα στο διάστημα αυτό, τα δέντρα φτάνουν το τελικό τους μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα πυκνά αειθαλή φύλλα της, σε βαθιές πρασινο-μπλε αποχρώσεις, έχουν μήκος από 6 έως 12 εκατοστά και μοιάζουν με μικρές χοντρές βελόνες, τοποθετημένες σπειρωειδώς πάνω σε φρέσκες τούφες.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις με ήλιο ή και μερική σκιά, ενώ όσον αφορά την προστασία από άνεμο και άλλες δυσμενείς συνθήκες δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, μεγαλώνοντας με επιτυχία και σε απροστάτευτες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής της αλλά και αργότερα κατά τη ζεστή περίοδο του έτους.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε πολλούς τύπους εδαφών, ανεξάρτητα από την οξύτητά τους, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο, προτιμά τα βαθιά κι ελαφριά χώματα, με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση και ειδικά όσα έχουν επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά. Τα βαριά πηλώδη εδάφη θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό με μεγάλη αντοχή στο κρύο, που μπορεί να ανεχτεί χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15°C ή και -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και γενικά είναι ανθεκτική σε έντομα και ασθένειες. Παρόλο που το κλάδεμα δεν της είναι απαραίτητο, ανταποκρίνεται καλά σε τομές που φρεσκάρουν τη βλάστησή της.
  • Είναι κατάλληλη για κήπους χαμηλής συντήρησης και σήμεια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει χρώμα στο χειμερινό κήπο, με πλούσια βλάστηση που διαρκεί όλο το χρόνο. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της απαιτεί αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και ταιριάζει ιδανικά σε περισσότερο ευρύχωρους κήπους.