Γιουνίπερος (Juniperus scopulorum “Skyrocket”)

Ο γιουνίπερος “Skyrocket” είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη βόρεια Αμερική. Με όψη που θυμίζει αρκετά κυπαρίσσι, στολίζει πληθώρα κήπων, με το μοναδικό γκριζο-μπλε του φύλλωμα, που υψώνεται σαν λεπτή φλόγα προς τον ουρανό. Ανθεκτικός στο κρύο αλλά και την ξηρασία, ταιριάζει ιδανικά στις συνθήκες της χώρας μας, προσφέροντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή, που συνδυάζεται εύκολα με άλλα φυτά και διατηρείται με ελάχιστη μόνο φροντίδα.

 

Κοινή ονομασία: Γιουνίπερος Skyrocket

Λατινική ονομασία: Juniperus scopulorum “Skyrocket”

Οικογένεια: Cupressaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του φυτού, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει έως τα 8μ., ενώ το πλάτος του απλώνεται από μισό μέχρι και ένα μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος, ο γιουνίπερος “Skyrocket” θα χρειαστεί από 20 ως και 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει άλλο.
  • Φύλλωμα – Το μακρόστενο όρθιο φύλλωμά του, σε γκρίζους και μπλε τόνους, παρταμένει πλούσιο και διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, στολίζοντας τον κήπο και χαρίζοντας ενδιαφέρουσες αντιθέσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία τόσο προστατευμένα όσο και ελεύθερα στο βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστ και την ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Χρειάζεται ελάχιστο έως καθόλου κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά σοβαρά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλος για ζεστούς και ξηρούς κήπους που πλήττονται από τον καλοκαιρινό ήλιο, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης και φυτεύσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.