Γιουνίπερος κινέζικος (Juniperus chinensis “Stricta”)

Ο κινέζικος γιουνίπερος είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό κωνοφόρο φυτό, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και τα Ιμαλάια. Το πανέμορφο μπλε-πράσινο φύλλωμά του, σε στενό κωνικό σχήμα, διατηρείται έντονα ελκυστικό όλο το χρόνο, χαρίζοντας χρώμα και ενδιαφέρουσες υφές, σε κάθε κήπο που θα φυτευτεί. Λόγω της κατακόρυφης ανάπτυξής του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει κάθετες γραμμές στο τοπίο μας, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική επιλογή για στενούς χώρους που θέλουμε να πρασινίσουμε.

 

Κοινή ονομασία: Γιουνίπερος κινέζικος

Λατινική ονομασία: Juniperus chinensis “Stricta”

Οικογένεια: Cupressaceae

 

  • Μέγεθος – Ο κινέζικος γιουνίπερος είναι ένα χαμηλό και αργής ανάπτυξης κωνοφόρο φυτό. Το ύψος του, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα ψηλά, ενώ το πλάτος του καλύπτει έκταση από 60 εκατοστά έως 1,2 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο και πυκνό φύλλωμά του, σε υπέροχους μπλε πράσινους χρωματισμούς, απλώνεται στα κλαδιά με χάρη, όλους τους μήνες του έτους, δημιουργώντας απαλές υφές.
  • Θέση – Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις όπου θα δέχεται πολλές ώρες ηλιοφάνεια και μπορεί να φυτευτεί σε σημεία προστατευμένα ή και ελεύθερα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, ακόμη και εκείνα που χαρακτηρίζονται αργιλώδη, αρκεί να έχουν ικανοποιητική αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε διάφορες δυσμενείς εδαφικές συνθήκες, όπως το ξηρό ή πετρώδες έδαφος και το χώμα με πολλή άργιλο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φυτικούς φράκτες και χωρίσματα, μικρούς κήπους, εξοχικούς και παραδοσιακούς κήπους, εισόδους και όρια κτιρίων καθώς και κεντρικά σημεία σε φυτεύσεις όπου θα εστιάσει το βλέμμα.