Γιουνίπερος οριζοντιόκλαδος χρυσός (Juniperus x pfitzeriana “Aurea”)

Ο χρυσός οριζοντιόκλαδος γιουνίπερος είναι ένα πανέμορφο κωνοφόρο φυτό, χαμηλής ανάπτυξης, με μορφή ακανόνιστου αλλά γοητευτικού θάμνου. Το υπέροχο, χρυσοκίτρινο φύλλωμά του, που παραμένει ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχει ένα απαλό, φυσικό άρωμα και αλλάζει ελαφρώς σε απόχρωση ανάλογα με την εποχή. Κατάλλληλος για διάφορες θέσεις όπως βραχόκηπους και παρτέρια, προσφέρει ενδιαφέρουσα δομή και εντυπωσιακό απότέλεσμα στον κήπο.

  • Μέγεθος – Είναι ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, με ύψος που ξεκινά από το μισό μέτρο και μπορεί να φτάσει έως και 1 μέτρο ψηλά. Το πλάτος του, αρκετά μεγαλύτερο, κυμαίνεται ανάμεσα σε 1,5 και 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το πλήρες το μέγεθος ο γιουνίπερος αυτός θα χρειαστεί 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από το σημείο αυτό δεν θα αλλάξει άλλο σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του, σε ανοιχτούς χρυσοκίτρινους τόνους, μετατρέπεται σε πρασινοκίτρινο στα σημεία που σκιάζεται ή όσο διαρκεί ο χειμώνας. Αποτελείται από διπλές ή τριπλές βελόνες και φυλλαράκια που μοιάζουν με φολίδες. Παραμένοντας στα κομψά κλαδιά του φυτού, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, χάρη στην ιδιαίτερη σύνθεσή του.
  • Άνθη – Δεν παράγει λουλούδια, αλλά απελευθερώνει απευθείας γύρη, η οποία μεταφέρεται από τα αρσενικά στα θηλυκά φυτά, με σκοπό την παραγωγή κώνων. Τα περισσότερα φυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αρσενικά, για αυτό το λόγο σπάνια θα συναντήσουμε κώνους.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε προστατευμένες όσο και ανοιχτές στο βοριά θέσεις.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, το οποίο γίνεται πιο συχνό όσο το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους τους τύπους των εδαφών, με διαφορετικές τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Χρήσιμος για ζεστά ηλιόλουστα σημεία, προσαρμόζεται καλά στην ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στο έντονο κρύο και τα σκληρά πετρώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή, μιας και δεν ταλαιπωρείται από σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες και χρειάζεται ελάχιστο ή καθόλου κλάδεμα, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τον διαμορφώσουμε.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκια, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους παραθαλάσσιου στυλ αλλά και ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά συνθέσεις.