Γιουνίπερος οριζοντιόκλαδος (Juniperus horizontalis)

Ο οριζοντιόκλαδος γιουνίπερος είναι ένα πανέμορφο, διακοσμητικό κωνοφόρο φυτό με καταγωγή από την Αλάσκα, τον Καναδά και τις βόρειες Η.Π.Α. Μεγαλώνοντας ως και λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος, δείχνει να έρπει πάνω από αυτό, στολίζοντας τον κήπο με ένα πυκνό κι ανάλαφρο χαλί πράσινου χρώματος. Εξαιρετικό για ηλιόλουστα σημεία, ή πεζούλια πάνω από τα οποία κρέμεται κομψά, δίνει μοναδικό χαρακτήρα στον κήπο μας και μπορεί να «δέσει» στις συνθέσεις μας, αγκαλιάζοντας τα παρτέρια ή το γκαζόν.

  • Μέγεθος – Ο οριζοντιόκαδος γιουνίπερος είναι ένα πλατύ και χαμηλό φυτό, με ύψος από 10 εκατοστά μέχρι μόλις μισό μέτρο. Το πλάτος του, κατά πολύ μεγαλύτερο, επεκτείνεται συνεχόμενα κι έτσι μέσα σε 10 με 20 χρόνια μπορεί να φτάσει από 2,5 έως 4 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το ιδιαίτερο και έντονα διακοσμητικό φύλλωμά του, που παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχει μπλε και σκούρους πράσινους τόνους που το χειμώνα μετατρέπονται σε μπρονζέ, έχοντας ένα διακριτικό φυσικό άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή ελεύθερα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο, επιβιώνοντας εύκολα μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στην ξηρασία, τη ζέστη αλλά και το ξηρό πετρώδες έδαφος.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν προσβάλλεται από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες και λόγω της φύσης αλλά και του σχήματός του χρειάζεται ελάχιστο έως καθόλου κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, πάνω από πεζούλια και φράκτες, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εδαφοκάλυψη.