Ισπανική ελάτη (Abies pinsapo)

Η ισπανική ελάτη είναι ένα ψηλό, αειαθαλές, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την νότια Ισπανία. Ξεκινώντας από ευθύ και μακρόστενο σχήμα, τα πρώτα χρόνια της ζωής της, τελικά αναπτύσσεται σε ένα όμορφο πυραμιδοειδές δέντρο με πλούσια και κομψή εμφάνιση. Το υπέροχο πυκνό της φύλλωμα, που παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, συνδυασμένο με τους όμορφους καφετί κώνους που παράγει, αλλά και την μέγάλη της ανθεκτικότητα, κάνει το φυτό ιδανική επιλογή, για έναν όμορφο κήπο με στυλ.

  • Μέγεθος – Το ύψος της ισπανικής ελάτης, ξεκινώντας από τα 15 μέτρα, μπορεί να φτάσει και τα 20 ή περισσότερα μέτρα, ενώ το πλάτος της συχνά εκτείνεται από 4,5 έως 9 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, σκούρο της φύλλωμα, από κοντές, ίσιες και μυτερές βελόνες, στηρίζεται κομψά πάνω στα επιμελώς διατεταγμένα κλαδιά της και δεν είναι λίγες οι φορές που σχεδόν αγγίζει το έδαφος.
  • Άνθη – Μετά την απευθέιας απελευθέρωση της γύρης, η ισπανική ελάτη σχηματίζει τους σπόρους της μέσα σε ιδιαίτερους κι εντυπωσιακούς κώνους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κώνων της είναι ότι στέκονται όρθια προς τα πάνω, ενώ το χρώμα τους εμφανίζεται ανοιχτό πράσινο, με υπέροχες ροζ ή μωβ ανταύγειες.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή σημεία με ελαφριά σκιά, αν και θα προτιμήσει την πλήρη ηλιοφάνεια.
  • Πότισμα – Έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα και οι απαιτήσεις της ρυθμίζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούς καθώς και την εποχή του χρόνου.
  • Έδαφος – Το ιδανικό έδαφος για να αναπτυχθεί είναι ένα πλούσιο, ελαφρά όξινο έδαφος, με μέτρια υγρασία και καλή αποστράγγιση. Ωστόσο, η ισπανική ελάτη είναι αρκετά προσαρμοστική και μπορεί να τα καταφέρει μέχρι και σε ελαφρώς αλκαλικά χώματα ή βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Σαν φυτό είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν μπορεί να αντέξει σε συνθήκες αστικής ρύπανσης. Σε σχέση με άλλα έλατα, έχει καλύτερη αντοχή στη ζέστη και την ξηρασία και μπορεί να αναπτυχθεί σε λιγότερο ιδανικές εδαφικές συνθήκες, όπως τα βαριά αργιλώδη χώματα ή το αυξημένο pH.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι λίγη και εύκολη. Δεν απαιτεί κλάδεμα και συγκριτικά με άλλα έλατα έχει ακόμα λιγότερες ανάγκες για πότισμα.
  • Είναι κατάλληλη για πάρκα, κήπους χαμηλής συντήρησης, διακοσμητικούς δεντρόκηπους και σαν ενδιαφέρον φυτό δείγμα για το τοπίο.