Κέδρος γλαυκός (Cedrus atlantica “Glauca”)

O γλαυκός κέδρος, ή αλλιώς κέδρος του Άτλαντα, είναι ένα ελκυστικό, ψηλό, κωνοφόρο δέντρο, με μοναδική πλούσια εμφάνιση. Το υπέροχο φύλλωμά του, από κοντές, ασημένιες βελόνες που ωριμάζουν σε μπλε-πράσινες, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζοντας στον κήπο ένα σταθερό σημείο ενδιαφέροντος. Οι όρθιοι, μωβ-καφετί κώνοι του φυτού, που τελικά αποτελούν μόνιμο χαρακτηριστικό των ενήλικων δέντρων, συμβάλλουν επιπλέον στην εκπληκτική του εμφάνιση, κάνοντάς τον ακαταμάχητο για έναν διακοσμητικό κήπο χαμηλής συντήρησης.

  • Μέγεθος – Το ύψος του γλαυκού κέδρου είναι μεγάλο και συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα, ενώ το πλάτος του μπορεί να γίνει περίπου 8 μέτρα σε έκταση ή και περισσότερο. Μεγαλώνει αργά κι έτσι για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος θα χρειαστεί από 20 μέχρι και 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Οι κοντές ασημόλευκες βελόνες του, που ωριμάζουν σε μπλε-πράσινο σε λίγο καιρό, είναι τακτοποιημένες σε μικρές τούφες και παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσθέτοντας αντιθέσεις και ενδιαφέρουσα όψη στο τοπίο του κήπου.
  • Άνθη – Μετά την απελευθέρωση γύρης, απευθείας, χωρίς το σχηματισμό λουλουδιών, ο γλαυκός κέδρος παράγει κώνους. Οι μωβ-καφέ όρθιοι κώνοι που θα σχηματισθούν, είναι αρκετά μεγάλοι και συχνά αποτελούν μόνιμο εφέ στα ενήλικα δέντρα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις μακριά από τη σκιά. Αν και δεν είναι απαραίτητο να φυτευτεί με συγκεκριμένο προσανατολισμό, ευνοείται αρκετά σε σημεία προστατευμένα από το βοριά.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα και μεγαλύτερες ποσότητες νερού κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών που μπορούν να στραγγίσουν καλά και έχουν ικανοποιητικό αερισμό.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C και ταυτόχρονα μπορεί να προσαρμοστεί καλά και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κλάδεμα και το κύριο έντομο που φαίνεται να τον προσβάλει είναι η αφίδα, χωρίς συνήθως να του προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Λόγω του μεγάλου του μεγέθους θα χρειαστεί να του δώσουμε αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί.
  • Είναι κατάλληλος για μεγάλους εξοχικούς κήπους, πάρκα, κήπους χαμηλής συντήρησης, ανοιχτά σημεία όπως λιβάδια ή εκτάσεις γκαζόν και ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις μεγάλης έκτασης. Χρησιμοποιείται κυρίως μόνος του σαν φυτό-δείγμα, για να προσφέρει αντίθεση στο τοπίο και να προσελκύσει το βλέμμα.