Κέδρος γλαυκός κρεμοκλαδής (Cedrus atlantica “Glauca Pendula”)

Ο γλαυκός κρεμοκλαδής κέδρος είναι ένα πανέμορφο δέντρο της ομάδας των κωνοφόρων, με μοναδική, πλούσια εμφάνιση. Το ασημομπλέ φύλλωμά του, από κοντές και πυκνές βελόνες, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ όπως δηλώνει το όνομά του, κρέμεται κάθετα προς τα κάτω, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή όψη. Οι όρθιοι, μωβ-καφετί κώνοι του, που τελικά αποτελούν μόνιμο εφέ στα ενήλικα δέντρα, συμβάλλουν επιπλέον στην εκπληκτική του εμφάνιση, κάνοντάς τον ακαταμάχητο για έναν ιδιαίτερο διακοσμητικό κήπο.

  • Μέγεθος – Το ύψος του κρεμοκλαδή κέδρου ξεκινά από τα 4 μέτρα και δεν είναι λίγες οι φορές που καταφέρνει να φτάσει ως και τα 8 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του, αρχίζοντας από 1,5 μέτρο, απλώνεται μέχρι τα 2,5 μέτρα στα πλάγια. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος θα χρειστεί από 5 με 10 χρόνια και έπειτα από αυτό το διάστημα, θα σταματήσει να αυξάνει τις διαστάσεις του.
  • Φύλλωμα – Τα υπέροχα βελονοειδή του φύλλα, οργανωμένα σε τρυφερές τούφες με σπιράλ διάταξη, κρέμονται πάνω στα λυγισμένα του κλαδιά και στολίζουν το τοπίο με εντυπωσιακούς ασημένιους και μπλε-πράσινους χρωματισμούς, που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα.
  • Άνθη – Μετά την απελευθέρωση γύρης, απευθείας, χωρίς το σχηματισμό λουλουδιών, ο γλαυκός κέδρος παράγει κώνους. Οι μωβ-καφέ όρθιοι κώνοι που θα σχηματισθούν, είναι αρκετά μεγάλοι και συχνά αποτελούν μόνιμο εφέ στα ενήλικα δέντρα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις μακριά από τη σκιά. Αν και δεν είναι απαραίτητο να φυτευτεί με συγκεκριμένο προσανατολισμό, ευνοείται αρκετά σε σημεία προστατευμένα από το βοριά.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα και μεγαλύτερες ποσότητες νερού κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών που μπορούν να στραγγίσουν καλά και έχουν ικανοποιητικό αερισμό.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C και ταυτόχρονα μπορεί να προσαρμοστεί καλά και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κλάδεμα και το κύριο έντομο που φαίνεται να τον προσβάλει είναι η αφίδα, χωρίς συνήθως να του προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Λόγω του μεγάλου του μεγέθους θα χρειαστεί να του δώσουμε αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί.
  • Είναι κατάλληλος για εξοχικούς ή και αστικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ανοιχτά σημεία με γκαζόν και κοντά σε κτίρια, εισόδους, αψίδες ή πάνω από κιόσκια.