Κέδρος Ιμαλαΐων χρυσός (Cedrus deodara “Aurea”)

Ο χρυσός κέδρος των Ιμαλαΐων είναι ένα διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, μετρίου μεγέθους, με καταγωγή από τα δυτικά Ιμαλάια. Η φυσική και ταυτόχρονα εμβληματική εμφάνισή του, από χιλιάδες, κιτρινοπράσινες τούφες, που γέρνουν απαλά προς τα κάτω, θυμίζει πολύ τη μορφή πυραμίδας με αραιό και ανάλαφρο δέσιμο. Διατηρώντας το υπέροχο φύλλωμά του από εποχή σε εποχή, αποτελεί την ιδανική προσθήκη σε έναν χειμερινό κήπο, δρώντας σαν πηγή σταθερού ενδιαφέροντος που ζητά λίγη μόνο φροντίδα.

  • Μέγεθος – Ο χρυσός κέδρος Ιμαλαΐων είναι ένα ψηλό δέντρο αργής ανάπτυξης. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος, θα χρειαστεί από 20 έως και 50 χρόνια. Μέσα στο διάστημα αυτό, το ύψος του καταφέρνει να ξεπεράσει τα 12 μέτρα, ενώ το πλάτος του γίνεται περισσότερο από 8 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Οι μακριές χρυσοκίτρινες βελόνες του, που παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλάζουν όσο το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, σε ένα γλυκό κιτρινοπράσινο χρώμα. Όλο το φύλλωμα από μακριά φαίνεται ελαφρώς κωνικό με αρκετές κρεμαστές τούφες όσο το φυτό μεγαλώνει.
  • Άνθη – Αντί να σχηματίσει λουλούδια, ο χρυσός κέδρος των Ιμαλαΐων απελευθερώνει απευθείας γύρη, η οποία όμως σπάνια οδηγεί στο σχηματισμό καρπών.
  • Θέση – Αναζητά θέσεις ηλιόλουστες, όπου θα δέχεται άπλετο φως για αρκετές ώρες, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του σημείου.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα και οι ανάγκες του σε νερό αυξάνονται ή λιγοστεύουν ανάλογα με την αύξηση ή τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία στους περισσότερους τύπους εδαφών, με διαφορετικές οξύτητες και συστάσεις, ωστόσο χρειάζεται απαραίτητα καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι αρκετά ανθεκτικός στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχοντας μέχρι και στους -20°C, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται καλά και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά απλή. Δεν έχει σοβαρές ασθένειες ή έντομα που τον ενοχλούν και η συχνότερη απειλή που θα συναντήσει είναι οι μελίγκρες. Ακόμη, όπως και άλλα κωνοφόρα φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλος για πάρκα, εξοχικούς κήπους, φράκτες, χωρίσματα, κήπους χαμηλής συντήρησης, ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις, κεντρικά σημεία μέσα σε γκαζόν και άλλα σημεία σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος.