Κέδρος Ιμαλαΐων χρυσός νάνος (Cedrus deodara “Compacta Aurea”)

Ο χρυσός νάνος κέδρος ντεοντάρα είναι ένα χαμηλό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο με καταγωγή από τα Ιμαλάια. Ξεχωρίζοντας για το ανάλαφρο πυραμιδοειδές σχήμα του, αλλά και το πυκνό, χρυσοπράσινο, σχεδόν ασημένιο φύλλωμά του, αποτελεί ιδανική επιλογή για τον κήπο, στον οποίο χαρίζει μοναδικές αποχρώσεις και υφές. Υπέροχος με λίγη μόνο φροντίδα, ταιριάζει τόσο σε παρτέρια όσο και κεντρικότερες θέσεις, δίνοντας γοητευτική όψη στο χώρο μας.

  • Μέγεθος – Το μέγεθος του συγκεκριμένου κέδρου είναι αρκετά μικρό, καθώς πρόκειται για μια ποικιλία νάνα. Το ύψος του συνήθως γίνεται γύρω στα 4 με 5 μέτρα, ενώ το πλάτος του περιορίζεται στα 2,5 περίπου μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το μακρύ φύλλωμά του, φτιαγμένο από πυκνές σκληρές βελόνες, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ το χρώμα του, σε χρυσοκίτρινους τόνους, πολλές φορές φτάνει να γίνεται σχεδόν ασημί.
  • Άνθη – Δεν σχηματίζει κλασσικά λουλούδια αλλά απελευθερώνει απευθείας γύρη από μιρκοσκοπικούς σχηματισμούς που περνούν απαρατήρητοι. Την απελευθέρωση και μεταφορά της γύρης ακολουθεί τελικά η εμφάνιση κοκκινοκαφέ κώνων, μοναχικών ή σε ομάδες πάνω στα κλαδιά.
  • Θέση – Αναζητά θέσεις ηλιόλουστες, ή ελαφρά σκιασμένες όπου θα δέχεται φως για αρκετές ώρες, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του σημείου.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα ενώ οι ανάγκες του σε νερό αυξάνονται με την έναρξη του καλοκαιριού και παραμένουν αυξημένες όσο διαρκούν οι ζέστες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία στους περισσότερους τύπους εδαφών, με διαφορετικές οξύτητες και συστάσεις, ωστόσο χρειάζεται απαραίτητα καλή αποστράγγιση. Ιδανικά θα προτιμήσει ένα αμμοπηλώδες μείγμα, το οποίο θα ποτίζεται τακτικά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι αρκετά ανθεκτικός στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχοντας μέχρι και στους -20°C, ενώ ταυτόχρονα δεν ενοχλείται από ισχυρούς ανέμους.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά απλή. Δεν έχει σοβαρές ασθένειες ή έντομα που τον ενοχλούν και η συχνότερη απειλή που θα συναντήσει είναι οι μελίγκρες. Ακόμη, όπως και άλλα κωνοφόρα φυτά, χρειάζεται ελάχιστο ή και καθόλου κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλος για μεμονομένες ή και ομαδικές φυτεύσεις, σε παρτέρια, φυσικούς φράκτες, κοντά σε τοίχους και όρια κτιρίων αλλά και μέσα σε γκαζόν σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος.