Κέδρος ντεοντάρα μπλε (Cedrus deodara “Feeling Blue”)

Ο μπλε κέδρος ντεοντάρα είναι ένα διακοσμητικό, κωνοφόρο φυτό, με καταγωγή από τα Ιμαλάια. Μεγαλώνοντας ως και λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος, δείχνει να έρπει πάνω από αυτό, στολίζοντας τον κήπο με ένα πυκνό κι ανάλαφρο χαλί μπλε-πράσινου χρώματος. Αν και όχι τόσο συνηθισμένος στη χώρα μας, έχει πολλά να προσφέρει σε όποιον τον επιλέξει, μιας και είναι ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία και μπορεί να κλέψει την παράσταση στον κήπο μας, με ελάχιστη μόνο φροντίδα.

  • Μέγεθος – Ο μπλε κέδρος ντεοντάρα είναι ένα φυτό μικρής ανάπτυξης, σε σχέση με τα υπόλοιπα του είδους του, το οποίο αναπτύσσεται χαμηλά κοντά στο έδαφος μοιάζοντας σαν να έρπει πάνω από αυτό. Το ύψος του, ξεκινώντας από τα 10 μόλις εκατοστά, συνήθως φτάνει έως το μισό μέτρο. Το πλάτος του, κατά πολύ μεγαλύτερο, επεκτείνεται από 1,5 μέχρι 2,5 μέτρα στα πλάγια. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος, χρειάζεται από 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν αυξάνει άλλο το μέγεθός του.
  • Φύλλωμα – Το σπάνιο κι εντυπωσιακό του φύλλωμα, σε ανοιχτές μπλε πράσινες αποχρώσεις, αποτελείται από υπέροχες μαλακές βελόνες, στηριγμένες σε χαμηλά κρεμαστά κλαδιά και κλέβει την παράσταση λόγω του χρώματος αλλά και της ιδιαίτερης μορφής του.
  • Θέση – Αναζητά θέσεις ηλιόλουστες, όπου θα δέχεται άπλετο φως για αρκετές ώρες, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του σημείου.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα και οι ανάγκες του σε νερό αυξάνονται ή λιγοστεύουν ανάλογα με την αύξηση ή τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία στους περισσότερους τύπους εδαφών, με διαφορετικές οξύτητες και συστάσεις, ωστόσο χρειάζεται απαραίτητα καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι αρκετά ανθεκτικός στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχοντας μέχρι και στους -20°C, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται καλά και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά απλή. Δεν έχει σοβαρές ασθένειες ή έντομα που τον ενοχλούν και η συχνότερη απειλή που θα συναντήσει είναι οι μελίγκρες. Ακόμη, όπως και άλλα κωνοφόρα φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλoς για παρτέρια, μπορντούρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, αστικούς και εξοχικούς κήπους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια και εδαφοκαλύψεις ή φυτεύσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.