Κυπαρίσσι γλαυκό ή κυπαρίσσι της Αριζόνα (Cupressus arizonica)

Το γλαυκό κυπαρίσσι ή αλλιώς κυπαρίσσι της Αριζόνα είναι ένα πανέμορφο ψηλό δέντρο, με κατακόρυφη ανάπτυξη σε μορφή λεπτής φλόγας. Το εκπληκτικό αειθαλές του φύλλωμα, από χιλιάδες μικροσκοπικά φυλλαράκια, σε απαλό μπλε-γκρι χρώμα, είναι οργανωμένο σε πυκνές τούφες και συχνά έχει ένα απαλό φυσικό άρωμα. Φυτεύεται μόνο του ή κατά ομάδες, για να δημιουργήσει ενδιαφέροντες φυτικούς φράκτες, ενώ η σπάνια εμφάνισή του το καθιστούν εξαιρετικό φυτό ενδιαφέροντος σε κεντρικά σημεία ή νησιώτικους κήπους.

  • Μέγεθος – Το γλαυκό κυπαρίσσι είναι ένα ψηλό δέντρο, με ύψος που πολλές φορές ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος του, κατά πολύ μικρότερο, μπορεί να γίνει από 2,5 μέχρι 4 μέτρα σε έκταση. Κάθε κυπαρίσσι της Αριζόνα χρειάζεται 20 με 50 χρόνια και να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και να φτάσει στο τελικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το εντυπωσιακό και έντονα διακοσμητικό, μπλε-πράσινο και μπλε-γκρι φύλλωμά του, σχηματίζεται από έντονες, πυκνές τούφες μικρών μυτερών φύλλων, που του δίνουν την όψη μια όρθιας ανοιχτής μπλε φλόγας.
  • Θέση – Είναι φυτό που αγαπά τον ήλιο για αυτό ζητά να φυτεύεται σε ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιαζόμενες θέσεις. Ο προσανατολισμός του σημείου δεν το επηρεάζει ιδιαίτερα, αρκεί να είναι προστατευμένο από τους κρύους και ξηρούς ανέμους.
  • Πότισμα – Θέλει μέτριο πότισμα και ανάγκες του σε νερό προσαρμόζονται στις εποχές του έτους, ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις βροχές που επικρατούν.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους τους τύπους των εδαφών, με μόνη προϋπόθεση να στραγγίζουν καλά, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ανθεκτικό στο κρύο και τον παγετό, αντέχοντας σε θερμοκρασίες μέχρι και -15°C και μπορεί να επιβιώσει και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κάποιο κλάδεμα και εκτός από τις μελίγκρες δεν φαίνεται να επηρεάζεται από άλλους εχθρούς και ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλο για ομαδικές φυτεύσεις ή μόνο του, σε φράκτες, ξέφωτα, κήπους με γκαζόν, αστικούς και εξοχικούς κήπους και εισόδους κτιρίων ή σημεία με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι ιδανικό για κήπους που δέχονται λίγη μόνο συντήρηση και ταιριάζει πολύ καλά και σε κήπους παραθαλάσσιου στυλ.