Κυπαρίσσι ορθόκλαδο (Cupressus sempervirens “Pyramidalis”)

Το ορθόκλαδο κυπαρίσσι είναι ένα ψηλό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Ιταλία. Μεγαλώνοντας αργά και σταθερά, φτάνει σε μεγάλο ύψος, διατηρώντας μια πυκνή, αριστοκρατική εμφάνιση, όρθιας, συμπαγούς κολώνας. Κατάλληλο σχεδόν για κάθε μεσογειακό κήπο, παραμένει ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και χαρίζει κάθετη έκταση στις φυτεύσεις μας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σε εισόδους, δρόμους ή ανθισμένες συνθέσεις.

  • Μέγεθος – Αν και το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 ή 20 μέτρα, πολλές φορές κλαδεύεται ώστε να παραμείνει χαμηλό. Το πλάτος του, είναι κατά πολύ μικρότερο, από 2 μέχρι 3 μέτρα κι έτσι το σχήμα που προκύπτει, είναι ένα θαυμάσιο μακρόστενο δέντρο που κατευθύνεται προς τον ουρανό.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό διακοσμητικό του φύλλωμα, από μικροσκοπικά σκούρα πράσινα φυλλαράκια, παραμένει στο φυτό πλούσιο, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και έχει τη μορφή μιας γιγάντιας και συμπαγούς ψιλόλιγνης φλόγας.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, ανάλογα με την εποχή και την ηλικία του φυτού. Γενικότερα όσο η ζέστη δεν είναι έντονη αλλά και όσο περισσότερο μεγαλώνει το φυτό απαιτεί λιγότερες ποσότητες νερού καθώς μπορεί να αντιστέκεται καλύτερα στην ξηρασία.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται τους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται σε διαφορετικά υψόμετρα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, μεγάλους διαδρόμους, εισόδους και δρόμους, κήπους χαμηλής συντήρησης, Μεσογειακούς ή νησιώτικους κήπους, φυτικούς φράκτες, ανεμοφράκτες και γλάστρες ή ζαρντινιέρες.