Λέιλαντ χρυσό (Cupressocyparis x leylandii “Castlewellan Gold”)

Το χρυσό κυπαρίσσι λέιλαντ είναι ένα μεγάλο, όρθιο κηπαρίσσι, με πυκνή ανάπτυξη σε σχήμα φαρδιάς κολώνας. Το πλούσιο χρυσοπράσινο φύλλωμά του, από χιλιάδες μικρά, μακρόστενα φυλλαράκια, είναι διατεταγμένο σε επίπεδες επιφάνειες, δημιουργώντας μια σπάνια όμορφη υφή. Κατάλληλο για συχνό κλάδεμα και καλλιεργητικές επεμβάσεις, αποτελεί ιδανική επιλογή για τη δημιουργία φυτικών φρακτών και οπτικών εμποδίων και μπορεί να χαρίσει εντυπωσιακά φυτικά γλυπτά ή την αίσθηση της ιδιωτικότητας.

  • Μέγεθος – Το χρυσό λέιλαντ είναι ένα φυτό που μπορεί να φτάσει πάνω από τα 25 μέτρα σε ύψος. Το πλάτος του, κατά πολύ μικρότερο, εκτείνεται από 2,5 μέχρι τα 4 μέτρα. Κάθε χρυσό κυπαρίσσι λέιλαντ ολοκληρώνει την ανάπτυξή του μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό και πυκνό του φύλλωμα, με τα χρυσοπράσινα και κίτρινα φύλλα σε πλακέ διάταξη, έχει το σχήμα κώνου, ενώ πολλές φορές στολίζεται με απαλούς τόνους μπρονζέ χρώματος που δημιουργούν μια υπέροχη αρμονία.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή σημεία με μερική σκιά και δεν έχει πρόβλημα με τον προσανατολισμό του σημείου που θα φυτευτεί, αρκεί τα πρώτα χρόνια να μην ταλαιπωρείται από δυνατούς ανέμους.
  • Πότισμα – Θέλει μέτριο πότισμα και ανάγκες του σε νερό προσαρμόζονται στις εποχές του έτους, ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις βροχές που επικρατούν.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους τους τύπους των εδαφών, με μόνη προϋπόθεση να στραγγίζουν καλά, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στο κρύο και μπορεί να αντέξει έως και 20 βαθμούς κάτω από το 0°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κλάδεμα, αλλά μπορεί να ψαλιδίζεται για τον περιορισμό του μεγέθους του ή για να δημιουργήσουμε φράκτες και διάφορα σχήματα. Τα κοψίματα που γίνονται θα πρέπει να περιορίζονται στα νεαρά βλαστάρια και φύλλα, διαφορετικά τα παλιά κλαδιά που θα κοπούν θα παραμείνουν γυμνά, χωρίς να δώσουν νέα βλάστηση.
  • Είναι κατάλληλο για φράκτες, διαχωριστικά, φυτικά γλυπτά, σε ομάδες ή και μόνο του, σε αστικούς και εξοχικούς κήπους ή φυτεύσεις σε μέρη αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.