Λεμονοκυπάρισσο ή Γκόλντ κρέστ (Cupressus macrocarpa “Gold Crest”)

Το λεμονοκυπάρισσο ή αλλιώς γκολντ κρεστ, είναι ένα διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο, δημοφιλές σε όλο τον κόσμο για το εκπληκτικό και αρωματικό του φύλλωμα. Έχοντας καλή ανθεκτικότητα, τόσο και σε ελαφρύ παγετό όσο και στην ξηρασία, αποτελεί ιδανική επιλογή για τον κήπο, στον οποίο χαρίζει πλούσιες υφές αλλά και έντονο ανοιχτό πράσινο χρώμα, που διατηρείται μέσα στο χειμώνα και παραμένει ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Κοινή ονομασία: Λεμονοκυπάρισσο ή Γκόλντ κρέστ

Λατινική ονομασία: Cupressus macrocarpa “Goldcrest”

Οικογένεια: Cupressaceae

 

 

  • Μέγεθος – Το λεμονοκυπάρισσο είναι ένα κωνοφόρο μεγάλου μεγέθους, με ύψος που συχνά ξεπερνά τα 12 μέτρα και πλάτος από 4 έως 8 μέτρα. Μέσα σε 10 χρόνια το ύψος του κυμάινεται από 3 μέχρι 5 μέτρα,καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται, φτάνοντας στις τελικές του διαστάσεις μετά από 50 περίπου χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό αρωματικό του φύλλωμα, που παραμένει όμορφα χρωματισμένο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχει τη μορφή επιβλητικής κολώνας με γλυκό, ανοιχτό πράσινο χρώμα.
  • Άνθη – Απελευθερώνοντας απευθείας γύρη, χωρίς να σχηματίσει κλασσικά λουλούδια, παράγει σπόρους σε μικρούς σφαιρικούς κώνους που στολίζουν το φυτό, προσθέτοντας μια εποχική πινελιά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή ξηρό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Από τη στιγμή που εγκλιματιστεί σε μια θέση, είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Σε περίπτωση που καλλιεργείται σαν θάμνος ή θέλουμε να περιορίσουμε το μέγεθός του, μπορεί να κλαδευτεί μέσα στην άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες, χωρίσματα, εισόδους και όρια κτιρίων, αστικούς και εξοχικούς κήπους χαμηλής συντήρησης, ακόμη και φυτεύσεις παραθαλάσσιου στυλ.