Μεσογειακό κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens)

Το μεσογειακό κυπαρίσσι είναι ένα ψηλό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη Μεσόγειο και τη δυτική Ασία. Μεγαλώνοντας αργά και σταθερά, μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, διατηρώντας μια πυκνή εμφάνιση όρθιας/συμπαγούς κολώνας.Τα μικρά, σκούρα φύλλα του, που στολίζουν το φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, εποχιακά συνοδεύονται από μικρούς στρογγυλωπούς κώνους και διατηρούν μια υπέροχη διαχρονική όψη, χαρακτηριστική στο παραδοσιακό μεσογειακό τοπίο.

  • Μέγεθος – Το μεσογειακό κυπαρίσσι είναι ένα ψηλό και μακρόστενο δέντρο, με ύψος μεγαλύτερο από 12 μέτρα. Το πλάτος του, κατά πολύ μικρότερο, απλώνεται από 2,5 μέχρι 4 μέτρα συντελώντας στην ιδιαίτερη διακοσμητική του εμφάνιση. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται από 20 έως 50 χρόνια και μέσα στο διάστημα αυτό πρόκειται να φτάσει το τελικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό αειθαλές του φύλλωμα, από μικροσκοπικά σκούρα πράσινα φυλλαράκια, στηρίζεται πάνω σε καφεκόκκινα αρωματικά κλαδιά και έχει τη μορφή μιας γιγάντιας ψιλόλιγνης φλόγας.
  • Άνθη – Για να δημιουργήσει σπόρους απελευθερώνει απευθείας γύρη, χωρίς να σχηματίσει ευδιάκριτα άνθη. Η διασπορά της γύρης τελικά οδηγεί στη δημιουργία μικρών σφαιρικών κώνων που είναι έντονα διακοσμητικοί και χαρακτηριστικοί του κυπαρισσιού.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, ανάλογα με την εποχή και την ηλικία του φυτού. Γενικότερα όσο η ζέστη δεν είναι έντονη αλλά και όσο περισσότερο μεγαλώνει το φυτό απαιτεί λιγότερες ποσότητες νερού καθώς μπορεί να αντιστέκεται καλύτερα στην ξηρασία.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, μεγάλους διαδρόμους, εισόδους και δρόμους, κήπους χαμηλής συντήρησης, Μεσογειακούς ή νησιώτικους κήπους, φυτικούς φράκτες, ανεμοφράκτες και γλάστρες ή ζαρντινιέρες.