Παραθαλάσσιο πεύκο (Pinus pinaster)

Το παραθαλάσσιο πεύκο είναι ένα ψηλό και όμορφο κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό του ελληνικού νησιωτικού τοπίου, δεν θα μπορούσε να λείψει από έναν παραθαλάσσιο κήπο, όπου ενισχύει την αίσθηση του τοπικού χαρακτήρα και τον «δένει» με το φυσικό περιβάλλον. Εξαιρετικά προσαρμοσμένο στο κλίμα μας, αλλά και την αλμύρα της θάλασσας, αναπτύσσεται με ελάχιστη μόνο φροντίδα, και στολίζει το χώρο με μοναδικό διαχρονικό στυλ.

  • Μέγεθος – Το παραθαλάσσιο πεύκο είναι ένα ψηλό δέντρο, με ύψος που συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος του, επίσης μεγάλο, καταλαμβάνει 8 ή και περισσότερα μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος, το παραθαλάσσιο πεύκο μεγαλώνει για τουλάχιστον 50 χρόνια, ενώ σύντομα, μετά από αυτό το διάστημα, σταματά να αναπτύσσεται άλλο.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό φύλλωμά του, με τη μορφή θάμνου πάνω σε έναν γερό καφετί κορμό, σχηματίζεται από χιλιάδες, μακριές και σκληρές βελόνες που στολίζουν τα κλαδιά του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Η κίτρινη γύρη του απελευθερώνεται την άνοιξη, απευθείας και χωρίς την παρουσία λουλουδιών. Η διασπορά αυτή οδηγεί το φθινόπωρο σε υπέροχους διακοσμητικούς κώνους σε καφετί αποχρώσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με πολλές ώρες φωτισμού και προτιμά να φυτεύεται σε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ακετά ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες έως τους -10°C και μπορεί να αντέξει σε συνθήκες ξηρασίας αλλά και αλμύρας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά σημαντικά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να βελτιώσουμε την όψη των μεγάλων δέντρων μπορούμε να αφαιρέσουμε τα χαμηλότερα κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και χωρίσματα, εξοχικούς και παραθαλάσσιους κήπους ή κήπους Μεσογειακού στυλ και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.