Πεύκο νάνο (Pinus mugo “Mughus”)

Το νάνο πεύκο ή η νάνα κουκουναριά είναι ένα θαυμάσιο κωνοφόρο φυτό με καταγωγή από την κεντρική Ευρώπη και την περιοχή των Βαλακνίων. Η μοναδικά όμορφη όψη του, από γοητευτικές, βελονένιες τούφες που λάμπουν στον ήλιο, συνδυάζεται με το πλεονέκτημα της καλής του αντοχής στο κρύο και την ξηρασία, καθιστόντας το εξαιρετική επιλογή για έναν κήπο Μεσογειακού κλίματος. Χάρις στη μοναδική, θαμνώδη εμφάνισή του, σχεδόν σε μορφή μπάλας, θα ταιριάξει υπέροχα σε πολλές συνθέσεις δίνοντας ενδιαφέρον ύφος στον κήπο μας.

  • Μέγεθος – Είναι ένα φυτό που μεγαλώνει αργά και το ύψος του πρόκειται να παραμείνει μικρό, μέχρι τα 2 μέτρα, όπως και το πλάτος του, που περιορίζεται μέχρι το 1,5 μέτρο σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το στρογγυλωπό πλούσιο φύλλωμά του, φτιαγμένο από διπλές, σκούρες πράσινες βελόνες σε πυκνές τούφες, παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και είναι ιδανικό για να στολίσει έναν μουντό χειμερινό κήπο.
  • Άνθη – Από την άνοιξη και μέχρι τον Ιούλιο απελευθερώνει γύρη, απευθείας χωρίς το σχηματισμό λουλουδιών. Στο διάστημα που ακολουθεί τα θηλυκά φυτά σχηματίζουν καφετί διακοσμητικούς κώνους μέσα στους οποίους θα ωριμάσουν οι σπόροι του.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες τοποθεσίες όπου θα δέχεται άπλετο φως και το σημείο που θα φυτευτεί μπορεί να είναι προστατευμένο ή και ακάλυπτο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότσιμα, περισσότερο τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του ή σε περιόδους με ζέστη και ξηρασία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να στραγγίζουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και τους -35°C, ενώ ανέχεται αρκετά την ξηρασία και τον άνεμο, αλλά όχι τόσο τον αέρα από τη θάλασσα που φέρνει αλάτι.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι πολύ απλή, καθώς είναι φυτό που δεν χρειάζεται κλάδεμα. Το σχήμα του μπορεί να διατηρηθεί εύκολα, κορυφολογόντας ή ψαλιδίζοντας ελαφρά τις φρέσκες κορυφές του. Μόλις προσαρμοστεί στη θέση του, συνήθως μεγαλώνει μονο του χωρίς περιποίηση, διακοσμώντας τον κήπο για πολλά χρόνια.
  • Είναι κατάλληλo για παρτέρια, μπορντούρες, όρια κτιρίων, χαμηλούς φυτικούς φράκτες, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, εξοχικούς κήπους, κήπους παραθαλάσσιου στυλ και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.