Τάξος χρυσός κυλινδροειδής (Taxus baccata “Fastigiata aurea”)

Ο χρυσός κυλινδροειδής τάξος είναι ένα όρθιο, αειθαλές, καλλωπιστικό δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Περίφημος για το πλούσιο φύλλωμά του, σε γλυκούς χρυσοπράσινους τόνους, παραμένει διακοσμητικός όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχοντας τη μορφή ψηλού και μακρόστενου θάμνου. Κατάλληλος για διάφορες χρήσεις, χαρίζει υπέροχες αποχρώσεις μέσα σε έναν κήπο, ενώ οι πανέμορφοι, κόκκινοι και σαρκώδεις καρποί του, κλέβουν την παράσταση, ενισχύοντας το φθινοπωρινό τοπίο με χρώμα και αντιθέσεις.

  • Μέγεθος – Το ύψος του χρυσού κυλινδροειδούς τάξου συνήθως φτάνει τα 8 με 12 μέτρα. Το πλάτος του φυτού μπορεί να γίνει από 2,5 μέχρι 4 μέτρα σε έκταση. Η ανάπτυξή του πραγματοποιείται μέσα σε ένα διάστημα από 20 έως 50 χρόνια και έπειτα από αυτό, το φυτό έχει φτάσει το τελικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο χρυσοπράσινο φύλλωμά του, με τη λαμπερή δερματώδη υφή και την πλούσια πυκνή εμφάνιση, συντίθεται από μικρά βελονοειδή φυλλαράκια, στοιχισμένα σε σειρές πάνω σε τρυφερές τούφες. Τα φύλλα του διατηρούνται πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και σε συνδυασμό με τους εντυπωσιακούς του καρπούς, στολίζουν τον κήπο όλο το χρόνο και περισσότερο τους κρύους μήνες του έτους. Κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του, όλο το φύλλωμα έχει μια όρθια κυλινδρική εμφάνιση, ενώ όσο τα χρόνια περνούν, σταδιακά γίνεται πιο πλατύ και ακανόνιστο σαν σχήμα.
  • Άνθη – Τα μικρά κίτρινα άνθη του, που εμφανίζονται την άνοιξη, τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά φυτά, συνήθως περνούν απαρατήρητα. Μετά τη γονιμοποίησή τους, τα λουλούδια των θηλυκών δίνουν τη θέση τους σε ελκυστικούς σαρκώδεις καρπούς, που ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο σε ένα υπέροχο κοκκινωπό χρώμα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή μερική σκιά, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και σε εκείνες με αρκετή ως έντονη σκίαση. Το σημείο που θα φυτευτεί δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ιδίως κατά την περίοδο που αναπτύσσεται, αλλά και όσο επικρατούν ζεστές και ξηρές συνθήκες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις όσον αφορά την οξύτητα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει και την έντονη σκίαση. Ακόμη έχει καλή αντοχή στον άνεμο αλλά και τις συνθήκες αστικής ρύπανσης.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται τακτικό κλάδεμα αλλά μπορεί να κλαδεύεται ελαφρά, ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του,όποτε αυτό φαίνεται απαραίτητο.
  • Είναι κατάλληλος για φυτικούς φράκτες και χωρίσματα αλλά και σαν κεντρικό φυτό, μόνο του ή μαζί με άλλα, σε κήπους χαμηλής συντήρησης ή με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.