Τάξος κυλινδροειδής (Taxus baccata “Fastigiata”)

Ο κυλινδροειδής τάξος ή κυλινδροειδής ίταμος, είναι ένα όρθιο, αειθαλές, καλλωπιστικό δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Περίφημος για το πλούσιο φύλλωμά του, σε σκούρο πράσινο χρώμα και γυαλιστερή όψη, παραμένει διακοσμητικός όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχοντας τη μορφή ψηλού και μακρόστενου θάμνου. Είναι κατάλληλος για διάφορες χρήσεις και παρόλο που τα μικροσκοπικά του άνθη περνούν απαρατήρητα, οι κόκκινοι και σαρκώδεις καρποί του, κλέβουν την παράσταση, ενισχύοντας το φθινοπωρινό τοπίο με χρώμα και αντιθέσεις.

  • Μέγεθος – Το ύψος του κυλινδροειδούς τάξου συνήθως φτάνει τα 8 με 12 μέτρα, ενώ το πλάτος του μπορεί να γίνει από 2,5 μέχρι 4 μέτρα σε έκταση. Η ανάπτυξη του φυτού πραγματοποιείται μέσα σε ένα διάστημα από 20 έως 50 χρόνια και έπειτα από αυτό, το φυτό έχει φτάσει το τελικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα πυκνά αειθαλή φύλλα του, σαν λεπτές σκούρες πράσινες βελονίτσες με δερματώδη υφή, στοιχίζονται σε σειρές πάνω σε φρέσκιες τούφες δίνοντάς του μια πλούσια ελκυστική εμφάνιση. Κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του, όλο το φύλλωμα έχει μια όρθια κυλινδρική εμφάνιση, ενώ όσο τα χρόνια περνούν, σταδιακά γίνεται πιο πλατύ και ακανόνιστο σαν σχήμα.
  • Άνθη – Τα μικρά κίτρινα άνθη του, που εμφανίζονται την άνοιξη, τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά φυτά, συνήθως περνούν απαρατήρητα. Μετά τη γονιμοποίησή τους, τα λουλούδια των θηλυκών δίνουν τη θέση τους σε ελκυστικούς σαρκώδεις καρπούς, που ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο σε ένα υπέροχο κοκκινωπό χρώμα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή μερική σκιά, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και σε εκείνες με αρκετή ως έντονη σκίαση. Το σημείο που θα φυτευτεί δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ιδίως κατά την περίοδο που αναπτύσσεται, αλλά και όσο επικρατούν ζεστές και ξηρές συνθήκες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις όσον αφορά την οξύτητα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει και την έντονη σκίαση. Ακόμη έχει καλή αντοχή στον άνεμο αλλά και τις συνθήκες αστικής ρύπανσης.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται τακτικό κλάδεμα αλλά μπορεί να κλαδεύεται ελαφρά, ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του, όποτε αυτό φαίνεται απαραίτητο.
  • Είναι κατάλληλος για φυτικούς φράκτες και χωρίσματα αλλά και σαν κεντρικό φυτό, μόνο του ή μαζί με άλλα, σε κήπους χαμηλής συντήρησης ή με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.