Τούγια χρυσή νάνα (Thuja orientalis “Aurea Nana”)

Η χρυσή νάνα τούγια είναι ένα υπέροχο διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα, την Κορέα και την Ανατολική Ρωσία. Γνωστή για το πυκνό, κωνικό της φύλλωμα, από απαλές χρυσοπράσινες τούφες, χρησιμοποιείται σε διάφορες συνθέσεις στον κήπο, ξεχωρίζοντας για το μικρό της μέγεθος και το συμπαγές της σχήμα. Οι ανοιχτές κιτρινοπράσινες τούφες της, σε διαφορετικούς τόνους και διαβαθμίσεις, συμπληρώνονται από μικροσκοπικούς, αγκαθωτούς κώνους, με γκριζομπλε χρώμα, χαρίζοντας στον κήπο ενδιαφέρουσες υφές και αποχρώσεις.

  • Μέγεθος – Το ύψος της χρυσής νάνας τούγιας κυμαίνεται από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος της, μεγαλώνοντας στις ίδιες σχεδόν διαστάσεις συμβάλει στη δημιουργία ενός πετυχημένου και κομψού σχήματος στο φυτό. Η ανάπτυξή της διαρκεί για 20 με 50 χρόνια. Μέσα στο διάστημα αυτό, τα φυτά εξείσσονται στην τελική τους μορφή και αποκτούν το πλήρες τους μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα κιτρινοπράσινα αειθαλή της φύλλα, που στηρίζονται πάνω σε πυκνές όρθιες τούφες, είναι περισσότερο ανοιχτόχρωμα στις άκρες και δημιουργούν την αίσθηση ενός μικρού στρογγυλωπού θάμνου.
  • Θέση – Φυτεύεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή με μερική σκιά, η οποία προτιμότερο είναι να υπάρχει το απόγευμα. Χρειάζεται τοποθεσίες όπου ευνοείται η καλή κυκλοφορία του αέρα αλλά σε περιοχές με δυνατούς ή ξηρούς ανέμους απατεί προστασία.
  • Πότισμα – Οι ανάγκες της σε νερό είναι μέτριες και το πότισμα της είναι περισσότερο απαραίτητο κατά την περίοδο της πρώτης ανάπτυξης, πριν εγκατασταθεί στον κήπο, ή σε ζεστές και ξηρές μέρες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε γόνιμα, ελαφρώς υγρά εδάφη διαφόρων τύπων, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι εύκολη και απλή. Γενικότερα δεν συναντά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες και συνήθως δεν χρειάζεται να επέμβουμε με κάποιο κλάδεμα για τη συντήρησή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, χαμηλούς φράκτες και φυτικά χωρίσματα, όρια κτριρίων και άλλων κατασκευών, εισόδους και κεντρικά σημεία όπου πρωταγωνιστεί σαν φυτό επίδειξης, χειμερινές φυτεύσεις και βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκια.