Τούγια χρυσή (Thuja plicata “Aurea”)

Η χρυσή τούγια είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη δυτική και βόρειο Αμερική. Γνωστή για το πυκνό και ανάλαφρο φύλλωμά της, φτιαγμένο από πλακέ, χρυσοπράσινες τούφες, χρησιμοποιείται σε διάφορες συνθέσεις στον κήπο και σαν συμπαγής φυσικός φράκτης. Παραμένοντας εντυπωσιακά χρωματισμένη, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζει ένα πλούσιο και διαρκές αποτέλεσμα, εύκολο να διαμορφωθεί με κλάδεμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

 

  • Μέγεθος – Η χρυσή τούγια είναι ένα ψηλό δέντρο, με ύψος που συχνά ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της, μικρότερο συγκριτικά σε έκταση, μπορεί να γίνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Η ανάπτυξη της χρυσής τούγιας διαρκεί από 20 έως 50 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα το φυτό φτάνει το πλήρες του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα λαμπερά αρωματικά της φύλλα, σαν μικροσκοπικές παχιές βελόνες, στηρίζονται πολλά μαζί σε πλακέ τούφες που απλώνονται πλούσια και τελικά κατευθύνονται προς τα πάνω. Το φύλλωμα έχει ένα βαθύ χρυσοπράσινο χρώμα και διατηρείται ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χρωματίζοντας τον χειμερινό κήπο και κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή σημεία με μερική σκιά και το μέρος που θα φυτευτεί δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο.
  • Πότισμα – Έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα και οι υψηλότερες απαιτήσεις της σε νερό παρατηρούνται τα πρώτα χρόνια πριν την εγκατάστασή της στον κήπο ή σε περιόδους με έντονη ζέστη.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, ανεξάρτητα από την οξύτητά τους και παρόλο αγαπά την υγρασία στο έδαφός της θέλει χώματα με καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό στο κρύο που αντιστέκεται στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C ή -20°C. Ταυτόχρονα έχει καλή αντοχή στα βαριά εδάφη και τα χώματα με αργιλώδη σύσταση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρα μόνο στην περίπτωση που αναπτύσσεται σαν φράκτης. Δεν συναντά ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, ενώ οι συχνότερες προσβολές από αφίδες και κοκκοειδή αντιμετωπίζονται εύκολα.
  • Είναι κατάλληλη για φράκτες, μπορντούρες, όρια και χωρίσματα, κοντά σε κτίρια ή άλλς κατασκευές, μέσα σε γκαζόν σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος και σε εξοχικούς ή αστικούς κήπους με λίγη συντήρηση ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.